Lenovo Slim Pro X u malom paketu donosi snažne performanse

AMD Ryzen 7 ili 9 procesori i dedicirana RTX grafika u ovako malom prijenosniku zanimljiva su kombinacija koja nudi dobre performanse, autonomiju baterije i iznimnu prenosivost

Bug.hr petak, 3. ožujka 2023. u 11:48
 
SPECIFIKACIJE – Lenovo Slim Pro X
Ekran 14,5” / 3072x1900 / IPS/ 120 Hz
Procesor AMD Ryzen 7 6800HS (8C / 16T)
Grafička kartica Nvidia GeForce RTX 3050
Memorija 16 GB LPDDR5
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža Realtec  RTL8852BE Wi-Fi 6, Bluetooth 
Konektori 1 × HDMI 2.1
2x USB 3.2 Type C
2 × USB 3.2 Type A
3,5-mm audio
Masa 1,56 kg
Dimenzije 328 × 221 × 15,9 mm
Operacijski sustav Window 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.630 eura

Iako u 2023. godini ne bi trebali pjevati sretne napjeve ako laptop dolazi s RTX 3050 grafičkom karticom, u segmentu 13 i 14 inčnih modela, dedicirana kartica je prava rijetkost i najčešća opcija su Intelova ili AMD integruša. No, nije samo pristojan Nvidijin GPU vrijedan spomena u Slim Pro X seriji. Radi se o kompaktnom, prilično tankom prijenosniku koji je u male metalne gabarite uspio ubaciti vrlo potentan hardver i ta kombinacija je njegova glavna prednost.

Lenovo sam ima dosta konkurenata u ovoj kategoriji počevši od Yoga modela, preko popularnih ThinkPad modela, no proizvođač očito misli da ima prostora za još jedan uređaj koji je u ovom slučaju dobar za mnoštvo namjena, bez da briljira u pojedinim zadacima.

IPS ekran ima dobru vidljivost iz svih kutova. Tipkovnica je vrlo kvalitetna i dolazi s pozadinskim osvjetljenjem
IPS ekran ima dobru vidljivost iz svih kutova. Tipkovnica je vrlo kvalitetna i dolazi s pozadinskim osvjetljenjem

Neobična veličina od 14,5 inča za ekran je tu kako bi se postigao 16:10 omjer za bolju produktivnost. Radi se o IPS zaslonu koji ima visoku 3072x1900 rezoluciju i frekvenciju osvježavanja ekrana od 120 Hz i laptop ima podršku za G-Sync. Uz to, Lenovo Slim Pro X ima dodirni ekran što je korisno u nekim radnjama na malim prijenosnim računalima.

Što se tiče konfiguracija, u seriji su dostupni procesori AMD Ryzen 7  6800HS te Ryzen 9 6900HS. U oba slučaja radi se o vrlo sposobnim procesorima koji će sa svojih 8 jezgri i 16 Threadova  samljeti aplikacije koje koriste više jezgara, a bit će i overkill za standardne office, multimedijske i zadatke pregledavanja bespuća interneta. Laptop dolazi sa 16 GB radne memorije koja je zalemljena i nije izmjenjiva. Ipak, ono najzanimljivije je dodatak RTX 3050 kartice u ovako mali profil. Kartica vas neće pomesti s nogu performansama, ali je kudikamo sposobnija nego bilo koja integrirana alternativa do razine da ćete moći ugodnije igrati AAA igre ako prilagodite postavke igara. Konfiguracija je zapravo prilično moćna i može poslužiti za vrlo širok raspon potreba uključujući i niz poslovnih primjena. Kod nas Slim Pro X još nije široko zastupljen u trgovinama, no može ga se pronaći na nekim web shopovima po cijeni iznad 1600 eura.

Kako se radi o malom metalnom prijenosniku koji ima vrlo kvalitetnu tipkovnicu s bijelim pozadinskim osvjetljenjem i nešto manjim tipkama za smjer. Touchpad je prilično prostran s obzirom na količinu mjesta koja mu je na raspolaganju. Treba pohvaliti i web kameru od 1080p koja će biti odlična za video konferencije, a tu je i IR podrška za Windows Hello login.

Četiri USB utora dolaze sa Slim Pro X modelom, pri čemu su dva USB C
Četiri USB utora dolaze sa Slim Pro X modelom, pri čemu su dva USB C

Od sučelja, Slim Pro X ima dva USB C i dodatna dva USB utora tipa A. Nema HDMI priključak, ali kroz USB C je podržan Display Port. Kako ovdje nema Intelovog čipseta, nema niti podrške za Thunderbolt, a i ugrađeni Realtec Wi-Fi 6 modul nema podršku za Wi-Fi 6E. S druge strane, zahvaljujući oslanjanju na AMD arhitekturu, prijenosnik ima prilično dobru autonomiju baterije i moći ćete izvući više od 11 sati rada, ne i igranja. Što se tiče održavanja i nadogradnji, moguće je promijeniti ili nadograditi SSD, a lako je dostupan i WLAN modul, dok je RAM zalemljen i nećete moći ga nadograditi.

Lenovo Slim Pro X mogao bi jedinstvenom kombinacijom jakog hardvera i malih gabarita, uz kvalitetnu izradu pronaći svoje mjesto na zasićenom tržištu 14'' ultraprijenosnika. Na ruku mu ide i dobra autonomija baterije te kvalitetan zaslon, iako serija nema opciju za sve više prisutne OLED ekrane.