Novi Vivobook S 15 prvi je Asusov laptop s AI značajkama

Novi Vivobook S 15 donosi napredne AI funkcije s Windowsovim AI alatima, a pritom zadržava kompaktni i elegantni dizajn po kojem je na koncu linija Vivobook i poznata

Matej Markovinović srijeda, 22. svibnja 2024. u 05:30
Vivobook S 15 (S5507) 📷 Foto: Asus
Vivobook S 15 (S5507) Foto: Asus

Asus je na virtualnom događaju "Next Level. AI Incredible", predstavio novu generaciju računala s umjetnom inteligencijom, uključujući, među ostalom, i Vivobook S 15 (S5507). Ovaj model, inače prvi tvrtkin Copilot+ laptop, koristi Snapdragon X Elite SoC koji omogućava vrhunske performanse i efikasnost zahvaljujući integriranom Qualcommovom Oryon procesoru.

Novi Vivobook S 15 donosi napredne AI funkcije s Windowsovim AI alatima, uključujući Windows Studio Effects, kao i Asusovu AiSense IR kameru koja prepoznaje prisutnost korisnika i automatski zatamnjuje ekran i zaključava laptop kada se on udalji. Kako bi rješavanje AI zadataka teklo glatko, tu je Qualcommov Hexagon NPU koji omogućava brzo procesiranje upita i odgovora.

Osim AI-ja, glavna stavka ovoga laptopa svakako je i njegov zaslon. Opremljen je, naime, 15,6-inčnim 3K Lumina OLED zaslonom visoke frekvencije osvježavanja od 120 Hz. Prikaz boja i detalja trebao bi biti na visokoj razini, a iz Asusa napominju i da se ni oči korisnike ne bi trebale puno zamarati zahvaljujući TÜV Rheinland certifikatu za niske razine plavog svjetla.

Budući da je Vivobook serija oduvijek bila namijenjena za korisnike koji cijene mobilnost,, Vivobook S 15 može se pohvaliti tankim i laganim dizajnom debljine 14,7 milimetara te težine 1,42 kilograma. Tu je i baterija visokog kapaciteta od 70 Wh koja, prema tvrdnjama proizvođača, pruža do 18 sati rada, a pritom podržava i brzo punjenje putem USB-C priključka.

Za povezivost, laptop nudi sveobuhvatan set priključaka, uključujući dva USB 4 i dva USB 3.2 Gen 1 Type-A priključka, HDMI 2.1, čitač microSD kartica i kombinirani audio priključak. Potrebno je istaknuti i podršku za WiFi 7 koja omogućuje brzine do 5,8 Gbps, a uz valjanu konekciju i brzo preuzimanje podataka.

Asus Vivobook S 15 od danas je u pretprodaji, a očekuje se da će na tržištu biti dostupan od 18. lipnja 2024. godine. Cijena mu je 1.559 eura.