Microsoft predstavio AI računala 'Copilot+' s procesorima SnapDragon i lokalnim LLM modelima

Nova računala "Copilot+" imaju specifične hardverske zahtjeve kako bi se nosila s radnim opterećenjima poput chatbotova i lokalno generiranih slika, bez oslanjanja na oblak. U najmanju ruku, potrebno je minimalno 16 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu

Ivan Podnar utorak, 21. svibnja 2024. u 09:18

Na kampusu Microsofta u Redmondu, CEO Satya Nadella predstavio je računala naziva "Copilot+"  Evo kako ih se s entuzijazmom opisuje na službenom blogu Microsofta:

„Copilot+ računala su najbrža i najinteligentnija Windows računala ikada napravljena. Uz moćni novi procesor sposoban za nevjerojatnih 40+ TOPS (bilijuna operacija u sekundi), cjelodnevno trajanje baterije i pristup najnaprednijim AI modelima, Copilot+ računala će vam omogućiti da radite stvari koje ne možete ni na jednom drugom računalu. Lako pronađite i zapamtite ono što ste vidjeli na računalu uz Recall, generirajte i poboljšajte AI slike u stvarnom vremenu izravno na uređaju koristeći Cocreator, i premostite jezične barijere uz Live Captions, koji može prevoditi s više od 40 jezika.“

Nova računala "Copilot+" imaju specifične hardverske zahtjeve kako bi se nosila s radnim opterećenjima poput chatbotova i lokalno generiranih slika,  bez oslanjanja na oblak. U najmanju ruku, potrebno je minimalno 16 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu jer će tu biti smješten dio jezičnih modela, poput Microsoftovog Phi-3, koji koriste nekoliko milijardi parametara. Microsoft navodi da će sva  imati procesor Snapdragon X Plus i Elite, sumira specifikacije portal Ars Technica.

Zanimljivo je spomenuti da je to velika pobjeda za Qualcomm jer je pretekao Intel i AMD, čiji se procesori za iste Microsoftove potrebe očekuju tek na jesen.

Recall

Jedan od najzanimljivijih alata je Recall, koji se čini kao ažurirana verzija vremenske trake iz 2018. godine. Recall omogućuje korisnicima da pronađu bilo što na svom računalu jednostavnim opisivanjem. Ideja je da se može lako vratiti unatrag i pronaći aplikacije, dokumente ili poruke koji su se možda izgubili ili pogrešno postavili. Recall je fokusiran na privatnost, s malim jezičnim modelima koji rade direktno na računalu.

Recall
Recall

Drugi alat je Live Captions. Prvi put predstavljen u Windows 11 2022 Update-u, Live Captions su alat za dodavanje titlova bilo kojem izvoru videa koji se reproducira na računalu. Osim ovih, Microsoft je predstavio i niz drugih AI funkcija, uključujući Cocreator, alat za generiranje i poboljšanje AI slika u stvarnom vremenu, izravno na računalu .Live Translate je alat za prevođenje u realnom vremenu s više od 40 jezika. Poboljšani su i rezultati pretraživanja uz pomoć umjetne inteligencije te nadgradjen je Windows Defender, zaštita od malvera uz pomoć umjetne inteligencije.

Copilot za sve

Microsoft sve više svoje aplikacije i usluge usmjerava prema umjetnoj inteligenciji i svom brandu Copilot. Korisnici će i dalje moći koristiti posebnu Copilot tipku za pokretanje Copilota, koji je i dalje baziran na oblaku. Međutim, dolaze nove funkcije pogonjene umjetnom inteligencijom, koje će korisnicima pružiti niz novih mogućnosti.

Tipka za Copilot
Tipka za Copilot

Razlog za nadogradnju

Reuters navodi riječi Yusufa Mehdija, šef Microsoftovog odjela marketinga za potrošače, koji predviđa da će tijekom sljedeće godine biti kupljeno 50 milijuna računala s umjetnom inteligencijom. AI asistenti koji rade izravno na osobnom računalu biti  će "najuvjerljiviji razlog za nadogradnju vašeg računala“. Globalne isporuke osobnih računala pale su za oko 15 postotaka na 242 milijuna prošle godine, prema istraživanju tvrtke Gartner, što sugerira da Microsoft očekuje da će nova kategorija računala činiti oko jednu petinu svih prodanih računala.

Copilot+ dolazi u Microsoft Surfaceu  te računalima kompanija Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo i Samsung. Predbilježbe za prodaju su već počele a isporuke počinju 18. lipnja. Početna cijena je 999 dolara.