Samsung predstavio Galaxy Book S s Lakefield čipsetom

Nakon Galaxy Book S prijenosnika sa Snapdragon 8cx čipsetom, Samsnug je sredinom ove godine odlučio predstaviti i model koji se temelji na Intelovom Lakefiled čipsetu – Core i5-L16G7

Stjepan Bilić nedjelja, 31. svibnja 2020. u 16:39

Krajem prošle godine Samsung je predstavio Galaxy Book S, prijenosno računalo sa Snapdragon 8cx čipsetom, a sada sredinom ove stiže i novi model koji se temelji na Intelovom Lakefield čipsetu Core i5-L16G7.

Navedeni čipset ima ukupno pet jezgri, jednu snažnu Sunny Cove jezgru te četiri slabije i energetski efikasnije Tremont jezgre. Osnovna brzina čipseta je 1,4 GHz, a maksimalan 3,0 GHz. Core i5-L16G/ ima 4 MB L3 cachea i proizveden je u 10-nanometarskom procesu. Core i5-L16G7 ima integriranu grafiku – Intel Iris Plus Graphics G7.

Galaxy Book S ima 13,3 FHD zaslon koji je ujedno i osjetljiv na dodir. Poput prošlogodišnjeg tako i ovogodišnji model dolazi u konfiguraciji sa 8 GB RAM-a i 256 ili 512 GB podatkovnog prostora (ovisno o modelu). RAM je LPDDR4X, a za pohranu podataka koristi se eUFS memorija. Kako je riječ o vrlo tankom uređaju (na najdebljem dijelu ima tek 11,8 milimetara) broj konektora je ograničen na dva USB-C porta, jedan 3,5-mm audio port te čitač memorijskih kartica.

Zahvaljujući manjoj debljini i dimenzijama (305,2 x 203,2 x 6,2 ~ 11,8 mm) Galaxy Book S lakši je od kilograma, točnije masa mu iznosi 950 grama. Dodatno sustav hlađenja je izveden na fanless principu, odnosno bez ventilatora što znači kako je Galaxy Book S tijekom rada potpuno tih. Opremljen je baterijom kapaciteta 42 Whr koja sa samo jednim punjenjem može ponuditi do 17 sati autonomije.

Kako je riječ o prijenosniku iz sredine 2020. godine podržane su i novije tehnologije – Wi-Fi 6 (Gig+), LTE (Cat.16) i Bluetooth (5.0) mreže. Za dobar zvuk Samsung je ugradio četiri stereo zvučnika tvrtke AKG i Dolby Atmos tehnologiju, a za višu sigurnost tu je i skener otiska prsta. Kao i svaki drugi prijenosnik u zadnjih desetak godina tako i Galaxy Book S povrh zaslona ima i jednu web kameru, razlučivost joj je 1 MP.

Kupcima će na raspolaganju biti dvije boje kućišta – zlatna i siva, a sa softverske strane kupci će moći birati između Windowsa 10 u Home ili Pro inačici. Cijena na britanskom tržištu gdje prodaja kreće od 12. lipnja 2020. iznosi 999 funti.