Raspberry Pi kao računalna jezgra medicinskog respiratora

U bolnici u Kolumbiji testira se uradi sam rješenje jednog Amerikanca dostupno u obliku otvorenog koda, a koje kombinira kupovne dijelove i mikroračunalo u izradi nasušno potrebnih uređaja

Sandro Vrbanus srijeda, 15. travnja 2020. u 07:00

U proizvodnju medicinskih respiratora za liječenje oboljelih od COVID-a 19 uključili su se već i proizvođači automobila, usisavača, ekipe Formule 1, Teslini inženjeri i brojne druge kompanije koje su morale zaustaviti svoju redovnu proizvodnju u uvjetima pandemije. Još jedno rješenje za jeftini "uradi sam" respirator dolazi iz Kalifornije, a zasnovano je na popularnom hobističkom mikroračunalu Raspberry Pi.

Idejni začetnik ovog uređaja je inženjer Marco Mascorro koji je još u ožujku objavio planove (u open source varijanti) za izradu medicinskog respiratora od dijelova dostupnih na tržištu. Računalna osnova koja upravlja cijelim uređajem je Raspberry Pi, dok se ostali dijelovi mogu nabaviti u trgovinama autodijelova ili vodoinstalaterske opreme. Mikroračunalo određuje protok zraka, otvara i zatvara ventile, prati rad uređaja i disanje pacijenta i regulira koliko je pomoći pri disanju potrebno primijeniti u kojem trenutku.

Ideja je zainteresirala zdravstvene djelatnike u Kolumbiji pa se u Bogoti u jednoj bolnici i na svučilištu ovaj dizajn već testira na umjetnim plućima. Prođe li sve kako treba, započet će se s testiranjima na životinjama, a tek potom i na ljudima – što se očekuje početkom svibnja.

Velika potražnja za Raspberryjem

Osim za izradu ovakvih uređaja, ljudi koji se nalaze kod kuće u izolaciji diljem svijeta posvetili su se raznim "uradi sam" projektima za koje im je vrlo često osnova upravo Raspberry Pi. Sve to pokrenulo je velik porast potražnje za ovim računalima. Primjerice, inačicu Raspberry Pi Zero nemoguće je nabaviti jer nije proizvedena u dovoljnoj količini, pa je najavljeno kako će proizvodni kapaciteti biti povećani.

Iz Raspberry Pi Foundationa poručeno je da će ovih uređaja, inače početne cijene već od 5 dolara, biti povećana sa 192 na 250 tisuća u kvartalu.