Google Docs, Sheets i Slides za Android konačno u tamnom ruhu

Tamna tema je konačno stigla I na Google Docs, Sheets i Slides aplikacije za Android OS. Time je njihovo sučelje postalo modernije i noću očima ugodnije, a tu je i ušteda baterije na uređajima s OLED ekranima

Stjepan Bilić četvrtak, 9. srpnja 2020. u 06:00

Tamne teme odavno postoje na uređajima s Androidima. No Google tek u zadnje vrijeme hvata vlak s ostalim proizvođačima aplikacija omogućavajući tamnu temu i za svoje mobilne aplikacije. Najnovije koje su dobile mogućnost Dark Moda su Google Docs, Sheets i Slides.

Podsjetimo, aplikacije koje podržavaju tamne teme daleko su ugodnije za korištenje u noćnim satima, odnosno u prostorijama s lošijim osvjetljenjem. Ekran uređaja tada ne blješti i lakše se je fokusirati na sadržaj, jer se ni oči ne naprežu. Drugi veliki plus otkrit će korisnici uređaja s OLED zaslonima, jer će utjecaj takvih aplikacija na potrošnju baterije biti manji, a time i sama autonomija uređaja veća zbog čega će morati manje posezati za punjačem.

Google je na svom službenom blogu objavio informaciju kako je Dark mode ovih dana stigao i na Google Docs, Sheets i Slides aplikacije za Android OS. Sami korisnici ne moraju ništa posebno učiniti kako bi ga aktivirali, jer će se Dark mode uključiti automatski na svim uređajima na kojima je aktivan i Dark mode za sustav. Na uređajima koji imaju aktivan Light Mode, morat će se uključiti ručno što i nije neki problem.

Za uključivanje Dark Moda potrebno je otići u Postavke (Settings) aplikacije te u dijelu posvećenom temama (Theme) odabrati opciju Dark. Mala napomena, opisani postupak morat ćete ponoviti za svaku od navedenih aplikacija, ili uključite Dark Mode za cijeli sustav (ako imate uređaj koji to podržava), pa će se sve tri aplikacije automatski pokrenuti sa tamnim sučeljem.

Google navodi kako je Dark Mode pušten u pogon 6. srpnja 2020. godine, no kako može proći i do 15 dana prije nego što bude dostupan baš svim korisnicima Docs, Sheet i Slides aplikacija.