Hrvatska aplikacija za praćenje zaraze COVID-19 vjerojatno stiže u srpnju

APIS IT potvrdio je da već mjesec dana razvijaju mobilnu aplikaciju koja bi trebala poslužiti za praćenje kontakata zaraženih osoba i njihovo lakše informiranje o mogućem prijenosu zaraze

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. lipnja 2020. u 16:25

Google i Apple na svojim su uređajima otvorili API-je koji dozvoljavaju praćenje kontakata među korisnicima putem Bluetootha, na način da se ne otkrivaju osobni podaci, a da se opet može pratiti tko je kome možda mogao prenijeti zarazu koronavirusom. Na ovim programskim okruženjima nastaje već nekoliko rješenja za praćenje kontakata ljudi, prvo od kojih je pušteno u javnost u Švicarskoj. Ovoga tjedna svoju je aplikaciju Corona Warning App aktivirala i Njemačka. Njihovo rješenje razvili su SAP i Deutsche Telekom, a u prvom danu aplikaciju je preuzelo čak 6,5 milijuna korisnika.

Prije mjesec dana sličnog se posla u Hrvatskoj prihvatila i državna informatička kompanija APIS IT, iz koje sada potvrđuju da će aplikacija uskoro biti spremna za javnost. Za RTL Danas su potvrdili kako još čekaju odobrenja Googlea i Applea, da će nositelj aplikacije biti Ministarstvo zdravstva, te da očekuju kako će sve biti gotovo tijekom srpnja.

Način rada aplikacije

Mobilne aplikacije za praćenje kontakata, a u svrhu praćenja zaraze COVID-19, među mobilnim uređajima putem Bluetootha razmjenjuju tzv. ključeve – identifikatore pojedinog uređaja, ali bez informacija o lokaciji ili identitetu korisnika. Kada se dva mobitela, a samim time i dva korisnika, nađu na blizini od dva metra, koliko je otprilike i domet Bluetootha, te se na toj udaljenosti zadrže najmanje 15 minuta, ključevi će biti razmijenjeni, i kontakt među njima zabilježen.

Tako se stvara mreža kontakata, a podaci o razmijenjenim identifikatorima pohranjuju se isključivo na mobitelima korisnika, ne na središnjem poslužitelju. Jednom kada netko od korisnika aplikacije dobije pozitivan test na COVID-19, ta se informacija može dodati u aplikaciju. Nakon toga će svima koji su s tom osobom imali bliski kontakt unatrag dva tjedna stići obavijest o tome, te će ih se uputiti na daljnje korake kao što su javljanje epidemiologu ili testiranje na COVID-19.

Plan je da se zajednički Googleov i Appleov API iskoristi i tako što će zemlje međusobno razmjenjivati podatke – pa će tako i domaća aplikacija moći "prepoznati", primjerice, onu Njemačku, a kretanje zaraze moći će se pratiti i preko granica. Korištenje aplikacije bit će, naravno, besplatno i potpuno dobrovoljno.

Anketa Glasanje do 25.6.2020. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: