WhatsApp: "Dajte da vam još jednom objasnimo nova pravila"

Facebookova aplikacija za razmjenu poruka ne odustaje od najavljenih, donekle kontroverznih, novih pravila privatnosti. Sada imaju plan kako će ljutitim korisnicima još jednom pojasniti o čemu se radi

Sandro Vrbanus petak, 19. veljače 2021. u 18:30

Mnogo se pisalo prošloga mjeseca o WhatsAppu i njegovim novim pravilima korištenja koja uključuju i promjene u politici privatnosti. Ova izmjena izazvala je mnogo negodovanja, a brojni su se korisnici ovog servisa potom okrenuli Telegramu, Signalu i drugim aplikacijama za dopisivanje, nezadovoljni time što bi WhatsApp htio s Facebookom i kompanijama koje plaćaju oglase dijeliti njihove određene privatne podatke. WhatsApp je potom privremeno odustao od promjene, odgodio je za svibanj, a početkom ovog je mjeseca korisnicima pokušao – kroz karticu Status – dodatno pojasniti o kakvim se zapravo promjenama radi.

Informiranje kroz banner

Njihova PR kampanja u kojoj žele osvijestiti činjenicu da se ništa, zapravo, bitno neće dogoditi nastavlja se i dalje. Sada su najavili kako će u narednim tjednima unutar aplikacije postaviti banner koji će ljude preusmjeravati na informacije o novim pravilima privatnosti. Korisnici će, kliknu li na njega, moći o najavljenim promjenama čitati "ritmom koji im odgovara".

Dodatno, na web su postavili još jednu novu stranicu pojašnjenja gdje je jasnim rječnikom napisano "što se mijenja" i "što se ne mijenja" nakon 15. svibnja. Nakon čitanja svih ovih objašnjenja, korisnike će ponovno početi podsjećati da prije ovog datuma moraju prihvatiti nove uvjete korištenja žele li se nastaviti dopisivati WhatsAppom.

Facebookova aplikacija bila je, i ostat će, besplatna, a monetizaciju kompanija ostvaruje suradnjom s poslovnim korisnicima. Upravo dijeljenje podataka o privatnim korisnicima s biznisima je ono što je pokrenulo cijelu lavinu, pa iz WhatsAppa još jednom uvjeravaju će integracija s Facebookom pomoći kupcima i prodavačima u komunikaciji i provođenju transakcija.