Apple savjetuje korisnicima da ne stavljaju smočeni iPhone u rižu

Apple u dokumentima podrške savjetuje korisnicima da ne stavljaju smočeni iPhone u rižu, jer male čestice mogu oštetiti mobitel. Umjesto toga, objavili su svojevrsni vodič kako spasiti mokri mobitel

Matej Markovinović utorak, 20. veljače 2024. u 13:04
📷 Foto: Apple
Foto: Apple

Kada vam mobitel padne u vodu ili se pak po njemu nešto prolije, često se kao rješenje predlaže stavljanje uređaja u rižu kako bi se ta tekućina izvukla. Međutim, unatoč tome što je to popularan savjet kojeg, Apple, kao i većina stručnjaka za tehničku podršku, izričito savjetuje protiv takve prakse.

„Ne stavljajte svoj iPhone u rižu. Time bi male čestice riže mogle oštetiti vaš mobitel“, kratko se navodim u Appleovim dokumentima podrške. Umjesto toga, savjetuju da se naprave sljedeći koraci.

  1. Lagano „tapkajte“ svoj iPhone o ruku s konektorom okrenutim prema dolje, kako biste uklonili višak tekućine. Ostavite svoj iPhone na suhom mjestu s dobrim protokom zraka.
  2. Nakon najmanje 30 minuta, pokušajte ga napuniti pomoću Lightning ili USB-C kabla.
  3. Ako vam se nakon toga pojavi upozorenje, još uvijek imate tekućine u konektoru ili ispod pinova vašeg kabla. Ostavite svoj iPhone na suhom mjestu s dobrim protokom zraka cijeli dan. Tijekom tog razdoblja, možete ga pokušati napuniti. Mobitelu će možda trebati i do 24 sata da se osuši.
  4. Ako se vaš mobitel osušio, ali se još uvijek ne puni, isključite kabel iz adaptera i adapter iz utičnice i zatim ih ponovno spojite.

Osim toga, Apple u svojim dokumentima podrške savjetuje korisnicima da ne suše iPhone pomoću fena za kosu, komprimiranog zraka ili umetanjem predmeta u konektor poput štapića za uši ili papirnatog ručnika.