Appleov analitičar: iPhone će dobiti USB-C sljedeće jeseni

Iako se Apple može 'prošvercati' s Lightning priključkom još barem jednu generaciju iPhonea, Mark Gurman tvrdi da to ipak neće biti tako

Matej Markovinović utorak, 11. listopada 2022. u 06:00
📷 Foto: Unsplash, Mishaal Zahed
Foto: Unsplash, Mishaal Zahed

Europski parlament potvrdio je prošloga tjedna da će svi mobiteli, tableti i fotoaparati koji se prodaju u EU, morati imati USB-C priključak od kraja 2024. godine. U teoriji, to znači da bi nadolazeća iPhone 15 serija i dalje mogla koristiti Lightning priključak, ali Appleov analitičar i Bloombergov reporter, Mark Gurman, tvrdi da to neće biti slučaj.

„Apple se pripremao za ovaj zakon iza kulisa. Smatram da će tvrtka čak i spretno nadmašiti rok sa svojim najpopularnijim proizvodima. iPhone 15 dobit će USB-C priključak na jesen 2023. godine“, napisao je Gurman u svom Power On biltenu.

Gurman se dotaknuo i ostalih Appleovih uređaja koji koriste Lightning priključak, navodeći da bi iPad mogao dobiti USB-C već izlaskom novog modela krajem ove godine. Nadolazeće AirPods Pro i AirPods slušalice, kao i Magic Mouse, Magic Keyboard i Magic Trackpad, navodno će prijeći na USB-C sljedeće godine.

Dakle, budući da će dodaci za Appleova računala dobiti USB-C priključak, Gurman isto to očekuje i za nadolazeće Mac modele. Podsjetimo, sva prijenosna računala koja se prodaju u EU, morat će imati USB-C priključak za punjenje od proljeća 2026. godine.