Cubot Quest - prvi smartphone za sportaše

Cubot je najavio prvi sportski mobitel – Quest kojeg su kako kažu u tajnosti pripremali duže od godinu dana

Stjepan Bilić ponedjeljak, 29. listopada 2018. u 07:00

Čini se kako je Cubot pokrenuo novu kategoriju za mobitele – za sportaše. Naime, upravo takvim nazivom opisuju svoj novi mobitel – Quest za kojeg tvrde kako je prvi mobitel na svijetu koji je namijenjen sportašima.

Tijekom Global Sources Electronics Show 2018 događaja u Hong Kongu naveli su kako je uređaj razvijan u tajnosti duže od godinu dana te kako su njihovi stručnjaci za to vrijeme uspjeli načiniti mobitel kojim su spojili nespojivo – tankoću i robusnost.

Cubot Quest odlikuje velika izdržljivost, otpornost na vodu i prašinu (IP68) te debljina kućišta od 8,5 milimetara, što je zapravo dosta tanko u svijetu robusnih telefona. Prema navodima proizvođača mobitel je pogodan za korištenje tijekom trčanja, bicikliranja, pa čak i surfanja.

Tijekom sajma prikaza su dva modela – jedan sa žutim detaljima i zaslonom dijagonale 5,5 inča te drugi, manji model s crvenim detaljima i zaslonom dijagonale 5 inča. Iako bi se na prvu reklo kako je Quest još jedan mobitel u nizu s urezanim zaslonom - nije. Zasloni su klasični, omjera stranica 18:9 i od oštećenja su zaštićeni pomoću Gorilla Glass 6 stakla.

Oba se temelje na MediaTekovom osmojezgrenom Helio P22 SoC-u, Androidu 9.0 Pie te imaju po 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije (proširivo do 128 GB). Oba modela sa stražnje strane imaju po dvije kamere i skener otiska prsta. S donje strane nalazi se USB-C port preko kojeg se puni baterija i prebacuju podatci. Kapacitet baterije je 3.900 mAh.

Budući da mobiteli tek trebaju biti službeno predstavljeni u prosincu 2018. godine, a na tržište stići u prvom kvartalu 2019. godine, Cubot o njima nije otkrivao previše detalja.