Honor V30 telefoni stižu u Europu sa HMS servisima

Honor će svoju seriju V30 pametnih telefona službeno plasirati i na europskom tržištu s vlastitim HMS servisima umjesto Googleovih

Stjepan Bilić utorak, 18. veljače 2020. u 15:30

Honor je krajem prošle godine predstavio V30 seriju pametnih telefona. Iako se hardver smještaju u sam vrh ponude još uvijek se ne mogu nabaviti izvan granica Kine. Razlog tomu je nepostojanje podrške za GMS servise što je izravna posljedica američko-kineskog trgovinskog rata i američkih sankcija na izvoz američke tehnologije kineskim tvrtkama.

No, Honor je usprkos tomu odlučio seriju Honor V30 ponuditi i na tržištima izvan Kine. Primjerice najavljeno je kako telefoni Honor V30 i Honor V30 Pro stižu na europska tržišta tijekom idućeg tjedna. Zbog još uvijek aktualnih sankcija navedeni telefoni stići će bez GMS servisa, dakle bez izravne podrške za Google Maps, Google Play, Gmail i druge aplikacije i servise koje nose Googleov potpis.

No, Honor ima spremnu zamjenu – servise matične tvrtke Huawei. Naime, europski Honor V30 i Honor V30 Pro stižu sa HMS servisima. Potonje ne predstavlja iznenađenje, jer je i sam Huawei krajem prošle godine najavio kako će Huawei Mobile Services uskoro biti spreman.

Unutar HMS servisa nalaze se usluge poput Huawei ID, Huawei Mobile Cloud, Huawei AppGallery, Huawei Video, Huawei Themes, Huawei ScreenMagazine i Huawei Browser. Dakle, servisi sadrže sve što bi korisniku moglo zatrebati prilikom korištenja telefona, a sve ostalo moći će se naći unutar galerije s aplikacijama.

Jedino još ostaje za vidjeti koliko su zapadnjački korisnici spremni odustati od Googlea u korist Huaweija. Ako je suditi prema brojnim negodovanjima po forumima na ime Googleovog špijuniranja korisnici su spremni za taj korak, no vrijeme će kao i uvijek najbolje pokazati koliko korisnici negoduju tek toliko da se imaju na što žaliti, a koliko jer im zapravo smeta prikupljanje podataka o njima od strane Googlea.

Ako je suditi prema Turkish Telecomu Huawei, odnosno Honor ima razloga za optimizam. Naime, Turkish Telecom i Huawei prije par dana su potpisali ugovor o suradnji prema kojem će turski telekom svojim korisnicima približiti Huaweijev ekosustav. Štoviše u Turkish Telecomu smatraju kako će do kraja 2020. godine uspjeti prodati barem milijun pametnih telefona temeljenih na HMS servisima.

Izvor navodi kako je vijest o postignutoj suradnji trebala biti objavljena na MWC 2020 sajmu u Barceloni, no kako je isti otkazan na kraju neće. Nakon otkazivanja MWC sajma Honor je odlučio održati posebni online događaj 24. veljače za medije na kojima će predstaviti nove uređaje za 2020. godinu.