iPhone 13 možda će imati i mogućnost hvatanja satelitskog signala

Bežična komunikacija putem satelita koristila bi onima koji se nađu u području bez zemaljskog 4G ili 5G signala, no detalji još nisu poznati

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 30. kolovoza 2021. u 14:25

Satelitski pristup Internetu danas više nije rezerviran samo za razne tvrtke, organizacije ili skupocjenu opremu nedostupnu običnom korisniku. Velik korak ka njegovoj dostupnosti gotovo svakome već je načinio SpaceX-ov Starlink, čije usluge već sada koristi 100 tisuća ljudi u nekoliko zemalja svijeta. Osim njih, svoje konstelacije lansira još nekoliko operatera pa će, ne bude li gužva u orbiti prevelika, pristupačnost satelitskog širokopojasnog pristupa u bliskoj budućnosti postati još dostupnija.

U skladu s tim trendom je i informacija koju je s javnošću podijelio poznati analitičar Ming-Chi Kuo. On kaže kako će Apple već u generaciju iPhonea 13, koja bi se trebala na tržištu pojaviti u narednim tjednima, ugraditi Qualcommov 5G modem Snapdragon X60, posebno prilagođen za iPhone. On bi omogućio, povrh spajanja na 5G mreže, hvatanje i signala iz satelita iz niske Zemljine orbite.

Detalji su šturi

S ovim dodatkom iPhone 13 mogao bi se koristiti za komunikaciju i u područjima gdje nema zemaljskog 4G ili 5G signala, a Kuo navodi da bi se primarno radilo o slanju poruka i obavljanju poziva. Analitičar ne navodi čije bi satelite za povezivanje Apple koristio za spajanje iPhonea na Internet, planiraju li u kompaniji omogućiti samo komunikaciju vlastitim kanalima (iMessage, FaceTime…) ili bi je otvorili i za sve ostale aplikacije. Isto tako nije poznato bi li ova usluga bila besplatna ili bi služila kao nadogradnja pretplatnih paketa i dodatno se naplaćivala.

Vrlo je vjerojatno, u slučaju da su Kuove informacije točne, da ćemo više o njima saznati u drugom tjednu rujna, za kada se navodno planira prvo Appleovo "jesensko" predstavljanje novih proizvoda i usluga. Nova serija iPhone 13, prema neslužbenim izvorima, bit će prikazana 14. rujna, a u prodaju će desetak dana nakon toga. Zatim bi trebala uslijediti još dva događaja. Sve u svemu, tijekom rujna i listopada bi Apple, osim novih iPhonea, trebao predstaviti Apple Watch sedme generacije, AirPods 3, kao i nove verzije MacBooka i iPada.