Microsoft otvorio narudžbe za Surface Duo, svoj prvi preklopni Android mobitel

Za sada je uređaj s dva ekrana dostupan za prednarudžbu samo na području SAD-a, a cijena mu je 1.399 američkih dolara

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. kolovoza 2020. u 13:58

Microsoft je u srijedu službeno otvorio prednarudžbe za svoj prvi ikada mobitel s Androidom, Surface Duo. Prvi je to Microsoftov preklopni mobitel s dva ekrana povezana šarkama, pa je jasno da će ga se moći koristiti i kao mobitel i kao tablet, a možda i kao minijaturni laptop ili čitač e-knjiga.

Mobitel, tablet ili laptop?

Ovaj je uređaj najavljen još prošle godine, a prema specifikacijama vidljivo je da mu je i hardver "lanjski". Kao prvo, uređaj pokreće Snapdragon 855, dok mu ekrani nisu "od ruba do ruba", što su dvije karakteristike koje rijetko vidimo u 2020. godini. Dostupno je 128 ili 256 GB prostora za pohranu podataka, radne memorije je 6 GB, a tu je i baterija od 3.577 mAh. Od nedostataka, gledano po karakteristikama, ističe se frekvencija osvježavanja ekrana od "tek" 60 Hz, nedostatak NFC tehnologije, te samo jedan ugrađeni zvučnik.

Kad je riječ o ekranima, oni su glavna zvijezda Surfacea Duo. Mobitel je sastavljen od dva ekrana dijagonale 5,6", koji kada se raskrile daju jedan veliki zaslon rezolucije 2.700x1.800 (dakle omjera 3:2) i dijagonale 8,1", doduše s vidljivim okvirom u sredini koji ih dijeli. U tom okviru smještene su šarke koje omogućavaju zakretanje ekrana za 360°, što omogućava postavljanje Dua u razne pozicije i otvara nove načine korištenja.

Dva ekrana tako se mogu koristiti kao jedan, za istu aplikaciju, ili pak kao zasebni, za napredni multitasking, svaki sa svojom aplikacijom i podrškom sa Surface Pen stylus – što i Microsoft naglašava u svojoj video reklami.

Surface Duo dolazi s Androidom 10 i Microsoftovim paketom uredskih aplikacija Office 365, a u njegovom je razvoju sudjelovao i Google kako bi se hardver i softver što bolje uparili i pružili jedinstveno iskustvo korištenja ovako osmišljena dva ekrana.

Prednarudžbe su otvorene, za sada samo za kupce iz Sjedinjenih Američkih Država, po cijeni od 1.399 dolara. Isporuke će započeti 10. rujna.