Nokia 8.3 5G, prvi HMD-ov 5G mobitel

Nokia je predstavila par novih pametnih telefona, a među njima se nalazi i bondovska Nokia 8.3 5G koja je ujedno i njihov prvi telefon s podrškom za 5G

Stjepan Bilić petak, 20. ožujka 2020. u 14:50

Prije par tjedana pojavila se informacija kako će James Bond u novom filmu No Time To Die umjesto Sonijevih telefona koristiti Nokijine. Točan model koji će pomoći Bondu da spasi svijet od uništenja jest Nokia 8.3 5G koja je u četvrtak, 19. ožujka 2020. i službeno predstavljena.

Kako se odmah iz naziva jasno vidi ovaj telefon ima i podršku za 5G. Ono što u nazivu ne piše je to da je Nokia 8.3 tvrtkin prvi 5G telefon. Samim time i jedina Nokia koja je dostojna Bonda, Jamesa Bonda.

Nokia 8.3 5G opremljena je sa 6,81“ PureDisplay zaslonom razlučivosti 2.400 x 1.080 točaka. Zaslon je modernije izvedbe, odnosno u gornjem lijevom kutu nalazi se punch-hole unutar kojeg se nalazi, jedna, selfie kamera. Unatoč tomu unutar zaslona nema integriranog skenera otiska prsta već je isti smješten na bočnu stranu kućišta.

Telefon pokreće gamerski Snapdragon 765G čip. Kupcima će biti dostupna dva modela, sa 6 GB i 8 GB RAM-a (LPDDR4X) te sa 64 GB i 128 GB interne memorije. U slučaju da se početni podatkovni prostor pokaže nedostatnim, tu je microSD utor za memorijsku karticu preko kojeg se podatkovni prostor može i naknadno proširiti.

Jedan od glavnih aduta telefona su njegove kamere koje nose ZEISS-ov potpis. Nokia 8.3 5G ima ih ukupno pet, četiri sa stražnje te jednu s prednje strane. Glavna kamera se odlikuje razlučivošću od 64 MP, ultra široka ima 12 MP, a ostale dvije su senzor dubine i makro kamera od kojih svaka ima po 2 MP. Bond, a i svi ostali kupci selfije će snimati pomoću 24 MP kamere.

HMD je ovaj telefon odlučio opremiti s baterijom kapaciteta 4.500 mAh. Baterija podržava 18W tehnologiju brzog punjenja. Iako je riječ o bondovskoj Nokiji, Bond će morati uza sebe nositi i USB-C kabel, jer nema podrške za bežično punjenje baterije.

Sa softverske strane nalazi se Android 10, točnije Android One platforma. Nokia navodi kako ovaj telefon donosi dodatnu sigurnost te dodatne mogućnosti prilagođavanja. Također obećane su nadogradnje Androida u daljnje dvije godine, te tri godine sigurnosnih ispravaka na mjesečnoj bazi.

Dimenzije uređaja su 171,90 x 78,56 x 8,99 milimetara, a masa 220 grama. Od boja kućišta bit će dostupna samo jedna – Polar Night. Na tržištu će se pojaviti ovog ljeta po početnoj cijeni od 599 eura.