OnePlus i Hasselblad razvili kameru za OnePlus 9

OnePlus se obvezuje uložiti 150 milijuna američkih dolara u razvoj kamera na pametnim telefonima tijekom sljedeće tri godine, a novi uređaj iz serije OnePlus 9 bit će globalno predstavljen 23. ožujka

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. ožujka 2021. u 14:30

OnePlus je jučer službeno najavio trogodišnje partnerstvo s proizvođačem fotoaparata Hasselblad. Dvije tvrtke zajednički će raditi na razvoju sljedeće generacije sustava kamera za pametne telefone novih mobilnih uređaja marke OnePlus. Njihova je prva suradnja rezultirala unaprjeđenjem sustava Hasselbladovih kamera za novu seriju OnePlus 9, koja će biti globalno predstavljena 23. ožujka.

Osim suradnje sa švedskim proizvođačem fotoaparata, OnePlus je objavio i da u sljedeće tri godine planira uložiti više od 150 milijuna američkih dolara kako bi dodatno unaprijedio svoj sustav za fotografiranje i, na taj način, korisnicima pružio što bolje iskustvo korištenja  mobilnih uređaja u stvaranju fotografija.

Nova generacija Hasselblad kamera

Hasselblad je, zahvaljujući svojoj 80-godišnjoj tradiciji, poznat kao svjetski pionir u proizvodnji vodećih tehnologija visokih performansi u foto-industriji i svjetski lider u proizvodnji digitalnih fotoaparata i objektiva srednjeg formata. Njihovi proizvodi poznati su po kvaliteti fotografije, skandinavskom dizajnu i preciznoj mehanici, zbog čega su zaslužili povjerenje nekih od najvećih svjetskih fotografa i zabilježili neke od najpoznatijih svjetskih trenutaka - uključujući i prve čovjekove korake na Mjesecu.

Sada će, u suradnji s OnePlusom, isporučiti znatno poboljšane kamere na novim OnePlus pametnim telefonima, počevši s nadolazećom OnePlus 9 serijom. Partnerstvo će se kontinuirano razvijati tijekom sljedeće tri godine,  a prvi zajednički zadatak bit će poboljšanje softvera, što će uključivati rad na podešavanju boja i kalibraciji senzora.

Hasselblad i OnePlus tako će zajednički definirati nove tehnološke standarde i razvijati inovativne tehnologije snimanja. Obje tvrtke kao glavni cilj suradnje ističu dugoročnu predanost pružanju neposredne koristi korisnicima OnePlus mobilnih telefona i kontinuiran rad na kvaliteti kamere.

Prvi i tehnički najzahtjevniji zadatak suradnje bit će napredna kalibracija boja. Novo tehničko rješenje na kojem rade imat će za cilj stvoriti preciznije boje prirodnijeg izgleda na fotografijama koje su snimljene OnePlus uređajima te će služiti kao OnePlusov novi standard za kalibraciju boja na pametnim telefonima u budućnosti.

Ulaganje u razvoj kamera

Osim suradnje s Hasselbladom, OnePlus ove godine započinje i realizaciju trogodišnje strategije za dodatno jačanje kamera na svojim pametnim telefonima. Investiranjem 150 milijuna dolara u niz različitih područja poslovanja, poboljšat će sposobnost kamera svojih pametnih telefona.

Ulaganja će biti u daljnji razvoj već postojećih četiriju laboratorija za istraživanje i razvoj širom svijeta, uključujući dva laboratorija za snimanje sa sjedištem u SAD-u i Japanu. Drugi smjer ulaganja ide ka novim područjima tehnologije za stvaranje fotografija na pametnom telefonu za buduće sustave kamera OnePlus, poput panoramske kamere s vidnim poljem od 140 stupnjeva, tehnologije T-objektiva za munjevit fokus na prednjoj kameri i objektiva slobodnog oblika – koji će prvi put biti predstavljeni na OnePlus 9 seriji, čija je specifičnost ta da eliminira izobličenja rubova na ultra-širokim fotografijama.

Lansiranje serije OnePlus 9

Serija OnePlus 9 utjelovit će kombinaciju hardvera i softvera linije OnePlus premium s fotografskom stručnošću Hasselblada, kako bi se dobio do sada najnapredniji sustav kamera na uređajima OnePlus.

OnePlus 9 serija koristit će prilagođeni senzor Sony IMX789 za najveći senzor glavne kamere ikad na uređajima ove marke. S 12-bitnim RAW-om, pružat će i do 64 puta veći raspon boja nego prije. Hasselblad kamera za mobilne uređaje također će ponuditi poboljšano HDR video snimanje, kao i podršku za snimanje 4K 120FPS i 8K 30FPS video zapisa.

Globalno predstavljanje serije OnePlus 9 emitirat će se online 23. ožujka u 15 sati.