Pixel 4 XL - skup i krhak

Google je hardverski odradio dobar posao oko Pixel 4 serije, softversko-dizajnerski baš i ne – em se telefon otključava sa zatvorenim očima, em je krhak zbog čega kućište lako puca pri savijanju

Stjepan Bilić srijeda, 6. studenog 2019. u 14:55

Proizvođači pametnih telefona sami su sebi nametnuli užurbani tempo predstavljanja novih modela. Posljedica toga su nerijetko uređaji sa softverskim propustima i konstrukcijskim greškama zbog kojih se njihova kućišta lako savijaju dok u nekim slučajevima i pucaju.

Najsvježiji primjer potonjeg je Googleov Pixel 4 XL kojeg je Zack Nelson odlučio testirati na sebi svojstven način – struganjem, paljenjem i savijanjem. Pokazalo se kako je novi Pixel 4 XL najmanje otporan upravo na savijanje. Zack je bez previše problema uspio oštetiti kućište do te mjere da su se pojavile pukotine.

Kao najslabija točka pokazao se okvir kućišta, jer je isti namjerno oslabljen (izrezan u više dijelova) kako bi se napravilo mjesta za plastične dijelove kako bi antene uređaja mogle primati signal. Na tim mjestima (ima ih četiri, dva u gornjem i dva u donjem dijelu) kućište je kako smo već naveli puklo.

I to je zapravo jedina konstrukcijska mana uređaja, svi ostali testovi prošli su zadovoljavajuće, onako kako bi se i očekivalo od telefona s kraja 2019. godine. Test s grebanjem zaslona prošao je očekivano – budući je zaslon zaštićen Gorilla Glass staklom isti je počeo dobivati oštećenja tek pod nožem tvrdoće 6 i većim. U prijevodu, ako se telefon kojim slučajem nađe u istom džepu s ključevima i kovanicama neće doći do njegovog oštećenja.

Zatim je red došao kućni skalpel koji je također očekivano uspio oštetiti metalne dijelove na način da je s njih zgulio boju. No ništa nije mogao zaslonu i kamerama koji su ostali neoštećeni. Plastične dijelove poput power tipke, bumpera između zaslona i kućišta te „stakla“ na bljeskalici bilo je lako oštetiti do te mjere da je bilo moguće otkinuti i komadiće plastike s njih.

Testiranje zaslona na otpornost na otvoreni plamen također je dobro prošlo. Do prve pojave bijelih mrlja prošlo je oko 40 sekundi, a kada se zagrijavani dio zaslona ohladio, mrlje su u potpunosti nestale što znači kako nema trajnog oštećenja.

U svim navedenim testovima Pixel 4 XL pokazao se prilično izdržljiv, nastala su tek oštećenja kozmetičke prirode, ali je zadržana puna funkcionalnost uređaja. Jedino na čemu bi Google trebao poraditi dogodine jest konstrukcija kućišta.