Predstavljeni su telefoni Black Shark 3 i Black Shark 3 Pro

Xiaomi je predstavio novu seriju gamerskih telefona Black Shark 3 - sastoji se od ukupno pet modela čije se cijene kreću od 500 USD od 717 USD

Stjepan Bilić srijeda, 4. ožujka 2020. u 09:00

Kako je i bilo najavljeno, jučer, 3. ožujka 2020. godine predstavljeni su novi gamerski telefoni iz serije Black Shark. Još jednom se pokazalo kako su dojavljivači raspolagali s točnim informacijama jer prilikom predstavljanja nije bilo iznenađenja vezano uz hardver. Svoj obol tomu je zadnjih dana dao i sam proizvođač objavljujući teasere kojima je otkrivao pojedine značajke telefona.

Kako se i očekivalo predstavljena su dva modela, standardni Black Shark 3 i napredniji Black Shark 3 Pro. Standardni model dobio je 6,67“ AMOLED zaslon razlučivosti 2.400 x 1.080 točaka, a Pro model 7,1“, također AMOLED zaslon, ali veće razlučivosti – 3.120 x 1.440 točaka. Oba zaslona imaju frekvenciju osvježavanja od 90 Hz.

Oba modela pokreće isti SoC – Snapdragon 865. Hlađenje komponenti je izvedeno preko dvije parne komore koje su postavljenje u takozvani Sandwich Cooling System, odnosno po jedna sa svake strane matične ploče. Svaki model dolazi u tri inačice, sa 8 ili 12 GB RAM-a (LPDDR5) te sa 128 i 256 GB podatkovnog prostora (UFS 3.0). Zatim tu je i podrška za 5G mreže, Wi-Fi 6 te podrška za SolarCore Gaming Acceleration Engine tvrtke Tencet Games te Xiaomijev Gaming Engine koji se brinu za što fluidnije izvođenje igraćih naslova.

Kako je i bilo najavljeno, Black Shark 3 Pro dobio je i fizičke tipke za lakše upravljanje igrama. Tipke iskaču iz kućišta jedino kada su potrebne (tijekom gaminga), a mogu bez problema izdržati do 300.000 iskakanja te do milijun pritisaka. Oba uređaja podržavaju i izdavanje glasovnih naredbi tijekom gaminga što će mobilnim igračima također dati svojevrsnu prednost u odnosu na ostale.

Za dugotrajan gaming na Pro modelu pobrinut će se baterija kapaciteta 5.000 mAh. Telefon podržava i tehnologiju brzog punjenja, i to 65-vatnu koja će potpuno praznu bateriju do 100% napunjenosti dovesti u samo 38 minuta. Kako se baterija često zna isprazniti upravno onda kada se na ekranu događaju najzanimljivije stvari, proizvođač je osigurao i magnetni punjač koji se spaja oko sredine stražnjeg panela kućišta. Tako bežično punjenje nije jednako brzo kao žično, ali će sa svojom 18W tehnologijom dobro poslužiti tijekom gaminga. Black Shark 3 malo se razlikuje u odnosu na Pro model, i glavnu razliku uz veličinu zaslona čine fizičke tipke koje Black Shark 3 nema, ali sve ostalo ima. Jedino bi mogli još kao manju razliku izdvojiti bateriju nešto manjeg kapaciteta – 4.720 mAh.

Po pitanu kamera Xiaomi nije radio razlike – oba modela imaju isti broj i istu kvalitetu kamera. Sa stražnje strane nalaze se tri, a s prednje jedna kamera. Stražnje kamere su postavljene u trokut, a odlikuju se senzorima od 64 MP, 13 MP i 5 MP. Selfie kamera ima razlučivost od 20 MP. Postava kamera je sasvim u redu, ipak je naglasak kod ove serije više na gamingu nego na snimanju i fotografiranju.

Xiaomi je pripremio ukupno pet modela – tri za Black Shark 3 i dva za Black Shark 3 Pro. Najslabiji model ima 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije i stoji oko 500 USD. Druga dva modela imaju po 12 GB RAM-a te ovisno o modelu po 128 i 256 GB interne memorije, a cijena im je oko 545 i 573 USD. Pro ekipu čine dva modela, jedan sa 8 i drugi sa 12 GB RAM-a. Podatkovni prostor je za oba modela isti – 256 GB. Cijena će im se kretati oko 675 i 717 USD. Black Shark 3 u prodaju kreće od 6. ožujka, a Black Shark 3 Pro od 17. ožujka 2020. Najprije stižu na kinesko tržište, a potom i na globalno.