Preklopni Samsung Galaxy Z Fold2 košta 2 tisuće dolara

Na drugom dijelu online konferencije Unpacked Samsung je predstavio više detalja o svojoj drugoj generaciji preklopnog mobitela, kao i njegovu paprenu cijenu

Sandro Vrbanus srijeda, 2. rujna 2020. u 13:14

Samsung je, kao uostalom i skoro svi u svijetu, svoje predstavljanje novih proizvoda ovoga ljeta odlučio odraditi online. U prvom dijelu tradicionalnog događaja pod nazivom Unpacked predstavio je Galaxy Note20, Note20 Ultra, te šturo najavio drugu generaciju preklopnog mobiltela, nasljednika Galaxy Folda – Galaxy Z Fold2. Drugi dio konferencije, održan u utorak, bio je posvećen upravo ovom preklopnom modelu.

Novi izgled, novi ekrani

Galaxy Fold, čiju su prvu inačicu prvi recenzenti pokvarili i pokopali, u međuvremenu je bio unaprijeđen, a ova druga generacija mobitela sličnog oblika donosi i dodatna poboljšanja s hardverske strane. Prije svega, tu je značajno veći vanjski AMOLED ekran, od ruba do ruba, dijagonale 6,2", koji ovaj uređaj čini punokrvnim mobitelom i kada je sklopljen.

Jednom kada ga otklopite, dobivate tablet s dijagonalom preklopnog ekrana 7,6". S unutarnje je strane nestao i veliki notch, pa je i ovaj ekran od ruba do ruba, dok su kamere (obična, širokokutna i telefoto, sve od 12 megapiksela) smještene sa stražnje vanjske strane uređaja.

Unaprijeđene su i šarke, koje više ne bi smjele biti podložne upadanju prašine u mehanizam, a trebale bi omogućiti glatko otvaranje i zatvaranje ovog mobitela/tableta. Za razliku od prvog modela, Galaxy Z Fold2 moći će se u otvaranju zaustaviti u bilo kojem položaju i tako ga koristiti i kao "maleni laptop". Promjenom položaja korisnik će si moći preklopiti uređaj u konfiguraciju koja mu odgovara za telefoniranje, surfanje, igranje ili, primjerice, videokonferencije.

Podrška za 5G

Galaxy Z Fold2 ima i ugrađenu podršku za 5G mreže, bateriju od 4.500 mAh, a bit će dostupan u pet boja uz mogućnost odabira njihovih kombinacija na kućištu i šarkama. Spomenimo i da ga pogoni SoC Snapdragon 865 Plus, ugrađeno je 256 GB prostora za pohranu podataka, kao i 12 GB radne memorije.

Cijenu ste već pročitali u naslovu, ali nije zgorega ponoviti – novi Samsungov preklopnik koštat će u SAD-u 1.999 dolara (19 dolara više nego njegov prethodnik). Prednarudžbe su otvorene, a isporuke započinju 18. rujna.