Rad od kuće isključivo s mobitelom – koliko je to izvedivo?

Provjerili smo može li Huawei P40 Pro zamijeniti sve uredske uređaje i samostalno omogućiti rad od doma. Poslovne aplikacije, odlična kamera i veliki ekran pokazali su se kao pravi "ured u malom"

Bug.hr ponedjeljak, 4. svibnja 2020. u 06:30

U vrijeme kada je pandemija koronavirusa primorala pola svijeta na rad od kuće, a na tržištu se nude nikad bolji mobilni uređaji s raskošnim ekranima i snažnim procesorima, sasvim je logično pokušati preseliti ured u vlastiti džep i pokušati sve uobičajene radne zadatke obavljati, primjerice, iz udobnosti kauča.

Za potrebe ovog teksta odlučili smo provjeriti kako bi se rad od kuće mogao obavljati kroz sasvim novi ekosustav, zasnovan na platformi Huawei Mobile Services. Drugim riječima – može li Huaweijev novi flagship biti osnovni uređaj s kojim biste lako od kuće mogli obaviti sve zadatke, jednako efikasno kao da se nalazite u uredu? Pogledajmo…

Mobitel kao ured u džepu

Mnoga poznata imena među predloženim aplikacijama
Mnoga poznata imena među predloženim aplikacijama

Uzeli smo, dakle, Huawei P40 Pro, hvaljen zbog svojeg ekrana, kamera i općenito hardvera, te si postavili zadatak – provjeriti kakva se sve rješenja nude prvenstveno za rad, ali i za zabavu. Za početak otvorili smo novi korisnički račun, Huawei ID. Jednostavnom registracijom (putem e-maila) dobili smo kako pristup već sada bogatoj trgovini aplikacija Huawei AppGallery, tako i 5 gigabajta prostora za pohranu podataka u oblaku.

Cloud usluge pružaju nam mogućost sinkronizacije podataka i snimljenih fotografija i videa koji se iz galerije na mobitelu automatski prebacuju u oblak. Osim toga tu su i sigurnosna funkcija Find my Phone, backup kontakata, kao i u oblaku pohranjene bilješke ili zvučni zapisi snimljeni aplikacijom Recorder (diktafon). Sve ove mogućnosti došle su instalirane na mobitel koji je tako "iz kutije" odmah spreman za korištenje. Dakako, dodavanje aplikacija s Huaweijeve trgovine omogućava i daleko širi izbor alata za rad i prilagođavanje "mobilnog ureda" vlastitim željama i potrebama.

Galerija aplikacija

Po otvaranju AppGalleryja pronalazimo mnoge poznate ikone: tu su lokalne aplikacije svih vodećih hrvatskih banaka, medijskih kuća, telekoma, ali i one koje ćemo pri radu primarno koristiti – Microsoftov Office, CamScanner, PDF Reader, navigacija HERE WeGo… uglavnom sve što bi nam moglo zatrebati za osnovne poslovne zadatke. Word, Excel i PowerPoint kao zasebne aplikacije Microsoft ionako već polako stapa (barem na mobilnim platformama) u jednu, pa je sasvim dovoljno preuzeti jedinstvenu aplikaciju Office.

Naš izbor neophodnih aplikacija i popis podržanih e-mail servisa. Oba korisnika Yahooa također imaju razloga za zadovoljstvo
Naš izbor neophodnih aplikacija i popis podržanih e-mail servisa. Oba korisnika Yahooa također imaju razloga za zadovoljstvo

Za sve osnovne komunikacijske potrebe na mobitelu je dostupno već instalirano rješenje: Huaweijeva defaultna aplikacija Mail omogućava povezivanje s Gmailom, Exchangeom ili POP računima, pa će vam vaši e-mailovi biti dostupni i sigurni i na ovom mobitelu, ma gdje da se nalazili. Dakako, u trgovini postoje i brojni drugi e-mail klijenti raznih mogućnosti, pa i ovo iskustvo možete prilagoditi svojim preferencijama. Na e-mailu ćete, radite li od kuće, ionako provesti većinu vremena.

Za manje formalnu komunikaciju s kolegama na raspolaganju su, primjerice, Viber i Telegram (ali i Snapchat i TikTok za trenutke dokolice). Na AppGalleryju pronalazimo rješenja za sve što bi nam u radu moglo zatrebati, i to po njih nekoliko za skeniranje, otvaranje PDF-a, obradu fotografija i slične svakodnevne zadaće.

Rad s dokumentima

Jednom kad smo se opremili potrebnim aplikacijama, možemo odraditi i kakav ozbiljniji zadatak. Primjerice, uzmimo situaciju u kojoj želimo skenirati dokument, pretvoriti ga u upotrebljiv format, malo ga urediti te poslati kolegama, a sve isključivo korištenjem mobitela.

CamScanner: skeniranje i OCR
CamScanner: skeniranje i OCR

Za skeniranje dokumenata uzimamo preporučenu mobilnu aplikaciju CamScanner koja i u besplatnoj inačici nudi sasvim upotrebljivo skeniranje, OCR dokumenata i pohranu u PDF. Inače izvrsna kamera modela P40 Pro omogućit će skeniranje i izvan idealnih svjetlosnih uvjeta, čak i u polumraku (u potpunom mraku, dakako, skenirat ćete s bljeskalicom, a rezultati su jednako dobri). Podešavanje dokumenata, brisanje pozadine oko papira, poravnanje i ispravljanje perspektive – sve to ova aplikacija odrađuje automatski.

Jednom skenirani i pohranjeni u PDF, dokumenti se dalje mogu podijeliti i s aplikacijom Office, pa ih se i tamo može OCR-om pretvoriti u tekstualne i nastaviti uređivati ili primjerice potpisati. Procesor Kirin 990 5G takve zadatke odrađuje očekivano vrlo glatko i brzo.

Office na mobitelu - tu smo kao na domaćem terenu
Office na mobitelu - tu smo kao na domaćem terenu

U Officeu se, pak, nalazimo u poznatom okruženju. Tablice, prezentacije i tekst uređujemo kako bismo to činili i na uredskom računalu, uz dostupne sve osnovne opcije koje se koriste pri uobičajenom radu. Tipkanje teksta, uređivanje formula i sadržaja tablica, pa čak i slaganje PPT prezentacija izvedivi su i na mobitelu. Ipak je tu na raspolaganu prostrani 6,58-inčni OLED zaslon na koji stane oveća količina podataka – pa čak, u režimu multitaskinga, i dvije aplikacije istodobno.

Nakon obrade, dokumente jednim klikom možemo poslati na OneDrive i podijeliti ih s drugima, spremiti ih na Huawei Cloud, ubaciti u e-mail, odnosno proslijediti ih kroz bilo koji kanal komunikacije koji primatelju odgovara. Jednako je i fluidno i intuitivno iskustvo korištenja i kod primanja dokumenata – jednim dodirom na privitak mailu, primjerice, isti će biti moguće pohraniti na uređaj, u oblak, ili pak izravno prebaciti u Office, a tamo ćete se s njime dalje raditi što vam je volja.

Kao da ste u uredu za računalom: Word, Excel, PowerPoint, te multitasking s "plutajućim" preglednikom
Kao da ste u uredu za računalom: Word, Excel, PowerPoint, te multitasking s "plutajućim" preglednikom

Nije sve u poslu

Nakon završetka radnog vremena Huawei P40 Pro će također dobro poslužiti. Ono što se najčešće koristi jest predinstalirani internetski preglednik kojim ćete moći pristupiti svemu što bi vam moglo dobro doći u trenucima dokolice: vijestima, društvenim mrežama, portalima... Za surfanje, osim zadanog preglednika možete si pribaviti i, primjerice, Operu u "običnoj" ili Mini inačici ili pak najnoviju verziju s ugrađenim besplatnim VPN-om.

Na Huawei AppGalleryju postoje i stotine igara te zabavnih i multimedijskih aplikacija za djecu i odrasle kojima također možete ispuniti slobodno vrijeme. Bilo da vam najmlađi ukućani žele zaigrati akcijsku igru, oni stariji se vole okušati u kakvoj mozgalici, a vi sami imate ideju održavati formu i vježbati od kuće – svi ćete pronaći sasvim dovoljno aplikacija za sve ove potrebe. Dogodi li se da mališani zagube daljinski upravljač dok na TV-u gledaju školski program, P40 Pro će svojim IC odašiljačem moći zamijeniti i njega.

Zanima li vas pak fotografija, P40 Pro idealan je izbor. Snimanje obitelji, pejzaža, pogleda s prozora (ili zalaska Sunca, kao u našem slučaju) vrlo je zabavno uz brojne filtere i opcije kamera pogonjenih umjetnom inteligencijom. Pridodamo li tome i zapanjujući 10x optički (plus 50x hibridni) zum ugrađene 50-megapikselne kamere, ne vidimo kako bi vam dani provedeni u četiri zida uz ovaj uređaj mogli biti dosadni.

Za napunjenost baterije ne morate brinuti, njezin je kapacitet dovoljan i za rad kroz cijelo radno vrijeme i za još malo razbibrige izvan toga.

I spomenimo za kraj još jedan detalj koji se kod telefona danas vrlo često zanemaruje, a olakšat će vam održavanje društvenih kontakata čak i dok se fizički distancirate od drugih: njime se, naime, u poslovne ili privatne svrhe može i – telefonirati.