Raste tržište feature phone mobilnih uređaja

Prema Counterpoint Researchu, u trećem kvartalu i dalje raste tržište takozvanih feature phone mobilnih uređaja zahvaljujući prednostima kao što je autonomija baterije i podrška za 4G mreže

Matija Pavlić petak, 21. prosinca 2018. u 06:00

Prema pisanju Counterpoint Researcha, tržište takozvanih feature phone uređaja, mobilnih uređaja koje se ne može nazvati "pametnima", no imaju neke funkcije koje se inače mogu pronaći na pametnim telefonima, i dalje nastavlja sa svojim rastom.

Tijekom trećeg kvartala godine takozvani feature phone mobilni uređaji činili su 23% svih isporučenih mobilnih uređaja na globalnoj razini, za razliku od tržišta pametnih telefona koje stagnira i bilježi pad isporuka.

Razlog za rast popularnosti feature phone uređaja valja potražiti u autonomiji baterije takvih uređaja (koji su popularni u krajevima koji imaju ograničeniji pristup električnoj energiji).

Popularnosti feature phone uređaja (posebice u zemljama u razvoju) pomaže i činjenica da mnogi takvi uređaji dolaze s podrškom za 4G mreže te podrškom za aplikacije kao što su WhatsApp, Facebook i YouTube. Najveći udio feature phone uređaja nalazi se u Indiji i u regiji Bliski istok i Afrika (ova regija ujedno bilježi i najveći rast broja isporučenih feature phone uređaja od 32%).

Što se tiče proizvođača, tržištem dominiraju iTel i HMD Global s udjelom od 14%. nakon čega slijedi Jio s udjelom od 11%, Samsung s udjelom od 8% i Tecno s udjelom od 6%.