Samsung Galaxy Fold na testu izdržljivosti pokazao kako su mu slabe točke i dalje zaslon te šarke

Galaxy Fold, Samsungov prvi pametni telefon s preklopnim zaslonom, stigao je u Zackove ruke nakon čega je uslijedila uobičajena tortura - iako naknadno poboljšan, Fold je i dalje poprilično osjetljiv

Stjepan Bilić ponedjeljak, 23. rujna 2019. u 15:36

Početkom godine, točnije 20. veljače, Samsung je na UNPACKED događaju predstavio svoj prvi pametni telefon sa preklopnim zaslonom – Galaxy Fold. Iako se činilo kako počinje novo doba za pametne telefone, ubrzo se pokazalo kako takvi zasloni nisu ni približno spremni da zamjene nesavitljive.

Podsjetimo, čim je Galaxy Fold stigao u ruke recenzenata počeli su se otkrivati problemi u dizajnu. Kod nekih je telefon izdržao dan-dva, a kod nekih tek par sati. Primijećeni su problemi s kvarovima zaslona, mehanizma za savijanje (šarkama) i drugo. Kako nije bila riječ o izoliranom slučaju, Samsungu nije preostalo ništa drugo nego da odgoditi početak prodaje i vrati se za crtaći stol i osmisli bolji dizajn, koji će izdržati korištenje uređaja u stvarnim uvjetima.

Navodno i jesu, o čemu su i izvijestili javnost krajem srpnja 2019. ujedno pojasnivši kakve su napravili izmjene u dizajnu. Ukratko, zaštitni sloj zaslona je povećan, kućište ojačano kako ne bi ulazila prašina, a redizajnirane su i šarke. Reklo bi se – napravljen je novi telefon. Koliko je Samsung napravio dobar posao odlučio je provjeriti Zack Nelson kojemu je ovih dana u ruke došao jedan poboljšani Galaxy Fold. Set testova je dobro poznat – red grebanja, guljenja, savijanja i paljenja zaslona. Ovog puta je dodan i dodatni test - na prašinu.

Prvo je na red došao test otpornosti zaslona na grebanje. Kako ih Galaxy Fold ima dva, Zack je ovaj test ponavljao dva puta. Tijekom testiranja pokazalo se kako je vanjski zaslon u rangu sa zaslonima većine drugih telefona na tržištu – prva oštećenja nastala su pod nožem tvrdoće 6. No, unutarnji zaslon koji se savija, pokazao se kao vrlo osjetljiv – prva oštećenja nastala su pod nožem tvrdoće 2, a pod nožem tvrdoće 3 oštećenja su bila još veća. Zack je uspio trajno oštetiti zaslon čak i noktom.

Kako se većina telefona ne nosi u vrećicama i kutijama zaštićenim od prašine, već u torbama i džepovima hlača, jakni i kaputa, Zack se odlučio i na dodatni test pijeskom i prašinom na kavu bi se naišlo u prirodi ili plaži. Srećom, prašina nije previše utjecala na zaslon, ali jest na šarke. U videu se jasno čuje kako je prašina lako dospjela u unutrašnjost kućišta.

Test struganja kućišta također je bio u rangu s drugim telefonima na tržištu, barem s onim s metalnim kućištima. Skalpel je uspio oguliti kućište, ali to je i bilo za očekivati, tako da Fold ovdje nije ništa kriv, i drugi telefoni jednako prolaze na ovom testu. Tijekom struganja kućišta, Zack je slučajno zahvatio vrhom skalpela i rub zaslona što je odmah rezultiralo njegovim trajnim oštećenjem. Na vrhu zaslona pojavila se deblja linija mrtvih piksela. Stražnja strana kućišta prekrivena je staklom. Njemu skalpel nije mogao ništa, kao ni staklu koje je postavljeno iznad kamera (stražnjih i prednjih).

Test zagrijavanja zaslona otvorenim plamenom iz upaljača iznenađujuće je dobro prošao. Iako se očekivalo da će prva nastradati plastika na zaslonu, do toga nije došlo. Zack je zaslon zagrijavao sedam sekundi prije nego su se počele pojavljivati bijele mrlje na zaslonu. No, po hlađenju iste su i potpuno nestale, a plastika je bila neoštećena. Drugi krug zagrijavanja je trajao desetak sekundi što se pokazalo kobnim po taj dio zaslona. Nakon hlađenja mrlje nisu u potpunosti nestale, ali je plastika i dalje bila neoštećena. Prednji zaslon je pod otvorenim plamenom izdržao čak petnaest sekundi i potpuno se oporavio.

Test savijanja je prošao očekivano – Samsung je ranije naveo kako Galaxy Fold može izdržati više od 200 tisuća savijanja, pa taj dio nije bilo potrebno provjeravati. Zack je stoga svoju pažnju usmjerio na savijanje u drugu stranu, onu na koju se telefon ne bi smjelo saviti. Sasvim (ne)očekivano, telefon je takvo savijanje preživio, mada se Zack svim silama trudio polomiti šarke, u tome nije uspio.

Čini se kako je Samsnug stvarno napravio znatna poboljšanja u dizajnu. Preostaje im još jedino za riješiti probleme sa zaštitom unutarnjeg zaslona i prašinom. Tek tada će Galaxy Fold biti spreman za svakodnevnu upotrebu. Ako namjeravate nabaviti Galaxy Fold, ovdje možete proučiti upute kako ga ispravno držati i koristiti. Poznato vam?