Skener lica više nije In, stiže skener dlana

Skener lica više nije In, Samsung je podnio zahtjev za patentiranje tehnologije koja skeniranjem korisnikovog dlana omogućava povrat zaboravljenih zaporki na mobilnim uređajima

Stjepan Bilić srijeda, 6. prosinca 2017. u 21:30

Odavno se na mobitelima i drugim mobilnim uređajima ne koristi samo četveroznamenkasti PIN kao sredstvo identifikacije korisnika. Tijekom zadnjih par godina, kratki PIN je zamijenjen dužim alfanumeričkim zaporkama, proizvoljnim uzorkom, otiskom prsta, skenerom oka, a dolaskom iPhonea X i Face ID tehnologijom za prepoznavanje lica.

No, čini se kako Samsung želi otići korak dalje. Naime, 30. studenog 2017. godine Samsung je podnio zahtjev za patentiranje tehnologije koja bi korisnika prepoznavala prema otisku dlana. Kako su mobiteli većinom manjih dimenzija, Samsung je morao osmisliti drugačiji skener dlana, od onih koji se trenutno nalaze u upotrebi stoga Samsungov skener koristi kameru mobitela.

U patentu se navodi kako bi se zaporka mogla sakriti u linijama dlana koje također kod različitih korisnika nisu iste kao što to nisu ni otisci prstiju. Iz priloženih fotografija vidljivo je kako takav skener funkcionira – osoba mora ispružiti prste na ruci kako bi otkrila dlan te isti potom udaljiti od kamere kako bi se moglo obaviti fotografiranje pomoću kamere na mobitelu.

Nakon toga, za zaslonu mobitela se neće pojaviti zaporka, već samo njezini dijelovi koji su „razbacani po dlanu kako se ne bi otkrio redoslijed znakova. U prilogu je fotografija na kojoj se nalaze prikazana slova, A,H,B koja bi trebala biti dovoljna da se pravi vlasnik uređaja sjeti cijele zaporke, u ovom slučaju ABHL.

Za sada se takav način čini malčice kompliciraniji u odnosu na postojeće – otisak prsta, sken rožnice ili lica. Također upitna je i brzina takvog rješenja. Naposljetku, tehnologija bi morala biti dovoljno napredna kako se skener ne bi mogao zavarati običnom fotografijom dlana.

Hoće li ovaj patent zaživjeti ili ne, vidjet ćemo po predstavljanju nekog od budućih mobitela iz Galaxy serije.