TCL predstavio dva konceptna telefona sa savitljim i rolo zaslonom

TCL je prikazao dva koncepta telefona sa savitljivim zaslonima, kod jednoga se zaslon savija na tri dijela, a kod drugog se izvlači iz kućišta

Stjepan Bilić subota, 7. ožujka 2020. u 07:00

TCL je prikazao dva konceptna telefona. Shodno vremenu u kojem se nalazimo oba uređaja opremljena su sa savitljivim zaslonima. No, TCL-ovi su potpuno drugačiji od onih koje smo do sada imali prilike vidjeti na telefonima iz serija Galaxy Fold, Galaxy Z Flip, Mate X, Mate Xs, RAZR 2019, Royale Flex i drugima.

Naime, dok se pojedini proizvođači muče s kvalitetom (izdržljivošću) zaslona koji se savijaju na samo jednom mjestu, TCL je svoj zaslon savio na čak dva mjesta. Da bi u tome uspio morao je načiniti i posebne šarke koje je nazvao – DragonHinge i ButterflyHinge, a koje se savijaju prema unutra, odnosno prema van.

Kombinacijom obje vrste šarki može se proizvesti telefon kao s gornjih fotografija koji se može iz 6,65“ telefona s omjerom stranica 20.8:9 i rezolucijom 3K pretvoriti u 10“ tablet i obratno. Zasloni za oba uređaja razvijeni su „unutar kuće“, odnosno razvila ih je TCL-ova divizija TCL-CSOT.

Drugi telefon sa savitljivim zaslonom imali smo prilike upoznati prije par tjedana kada su procurili prvi renderi. Riječ je o modelu sa zaslonom na izvlačenje, ili točnije na rolanje. Dok se uređaj koristi kao telefon većina zaslona je skrivena tj. savijena unutar kućišta. Kada korisniku zatreba veća radna površina zaslon se povlačenjem u desnu stranu odmotava i pretvara 6,75“ telefon u 7,8“ tablet.

Kako ne bi došlo do oštećenja zaslona pri naglom odmotavanju TCL se odlučio na motorizaciju izvlačenja zaslona koja započinje pritiskom na tipku. Zahvaljujući ovakvom načinu savijanja zaslona nisu vidljivi pregibi kao što je to slučaj na gore navedenim telefonima drugih proizvođača.

Naravno, ovdje je riječ tek o konceptnim uređajima kojima je cilj pokazati dokle je TCL došao u razvoju savitljivih zaslona. Stoga nema informacija o specifikacijama uređaja, no ako se jednog dana i pojave na tržištu za očekivati je da će imati najbolje komponente koje tada budu dostupne na tržištu.