TCL razvija telefon čiji se zaslon savija na dva dijela

TCL trenutno radi na vlastitom telefonu sa savitljivim zaslonom, od ostalih se razlikuje po tome što mu se zaslon savija s dvije strane, u obliku slova „Z“

Stjepan Bilić nedjelja, 27. listopada 2019. u 21:52

Ove godine dio proizvođača pametnih telefona odlučio se okušati u proizvodnji posebnih modela sa savitljivim zaslonima. Dok se na papiru takav dizajn čini laganim u stvarnosti on to nije, što smo mogli najbolje vidjeti u slučaju Samsungovog Galaxy Folda.

Iako već sada postoji tržište za takve uređaje, kvaliteta im nije u rangu s običnim, nesavitljivim telefonima. I dok većina proizvođača muku muči sa savijanjem zaslona na jednom mjestu, TCL ga pokušava savinuti na dva. TCL-ov savitljivi telefon još uvijek nosi oznaku prototipa što znači kako ga u skorijoj budućnosti nećemo vidjeti u prodaji.

No, probni uređaji su tu kako bi se neka tehnologija razvila i kako bi se u nekom budućem trenutku mogla iskoristiti za masovnu proizvodnju uređaja temeljenih na njoj. Kako smo već naveli TCL želi zaslon saviti na dva mjesta, za to također koristi šarke (savijaju se u suprotnim smjerovima), a jednom kada se rastvori dijagonala zaslona je impresivnih 10 inča.

Budući da je riječ o tek prototipu nema informacija o procesoru, memoriji i kvaliteti kamera. Zna se tek kako konceptualni TCL ima pet kamera, četiri sa stražnje i jednu s prednje strane kućišta. Također poznato je kako nema 3,5-milimetarskog audio porta, ali tu je USB-C port. Rubovi oko zaslona nisu preveliki, čini se oko dva milimetara.

Također ovaj konceptualni telefon nema naziv, cijenu ni okvirni termin početka masovne proizvodnje. No bitno je da se krenulo s razvojem, jer to bi u konačnici moglo sniziti cijene takvim uređajima, a koji trenutno ovisno o modelu koštaju i više od 2.000 USD.