U rujnu pronađene 172 maliciozne aplikacije na Androidu

ESET-ov istraživač, Lukas Stefanko, objavio je izvještaj u kojem navodi kako je u rujnu na Google Playu bilo više od 170 malicioznih aplikacija i koje su korisnici preuzeli više od 335 milijuna puta

Stjepan Bilić nedjelja, 6. listopada 2019. u 13:00

ESET-ov istraživač, Lukas Stefanko, objavio je najnoviji izvještaj vezano uz sigurnost Androida kao platforme. Prema objavljenim podatcima, čini se kako je Google Play u zadnje vrijeme prepun malicioznih aplikacija. ESET ih je otkrio 172, od čega je najveći broj aplikacija prikazivao skrivene oglase, takvih je aplikacija bilo 57. Zanimljivo unatoč velikom broju, nisu imale i najveći broj preuzimanja „tek“ nešto više od 14,5 milijuna.

No, to se ne može reći za aplikacije iz domene Adwarea – njih je bilo 48, ali su od strane korisnika Android uređaja preuzete više od 300 milijuna puta. Tijekom rujna pronađen je je i jedan bankarski trojanac kojeg je na svoje uređaje preuzelo više od 10 tisuća korisnika.

U rujnu su pronađene i aplikacije koje su korisnike pokušavale zavarati svojom namjenom – takvih je aplikacija bilo ukupno 16, od čega se jedna izdavala pod krinkom razmjene kriptovaluta. Srećom, laže aplikacije su zabilježile najmanji broj preuzimanja tek nešto više od 100.

Kad se podvuče crta, 172 lažne aplikacije ukupno su tijekom rujna uspjele zavarati više od 335 milijuna korisnika.