Uskoro stiže treća generacija Fairphone etičkog smartphonea

Nizozemska tvrtka Fairphone koja je poznata po svojim istoimenim pametnim telefonima baziranim na etičkih principima najavila je dolazak Fairphone 3 pametnog telefona

Matija Pavlić ponedjeljak, 12. kolovoza 2019. u 06:00

Nizozemska tvrtka Fairphone već je predstavila dvije generacije svojeg Fairphone pametnog telefona koji prvenstveno stavlja naglasak na etičke standarde što znači da se izbjegavaju materijali i sirovine nejasnog podrijetla (na primjer iz konfliktnih područja), štetni utjecaji na okoliš pri izradi telefona nastoje se svesti na minimum, a i izbjegava se suradnja s tvrtkama koje izrabljuju i ne poštuju pravne propise što se tiče zaštite radnika.

Zahvaljujući organizaciji Bluetooth SIG poznato je kako je u pripremi i treća generacija ovog etičkog mobilnog uređaja. O budućem Fairphone 3 uređaja zasad nema nikakvih informacija osim potvrde njegova postojanja i podatka da će doći s podrškom za Bluetooth 5.0.

Njegov prethodnik, Fairphone 2, predstavljen je krajem 2015. godine kao modularni telefon što je osiguralo ocjenu 10 od 10 na internetskoj stranici iFixit (zasad jedini uređaj koji je dobio tu ocjenu).

Prije gotovo četiri godine kada je Fairphone 2 predstavljen tvrtka se oslonila na stariju tehnologiju, u tom slučaju na tada već jednu godinu star Snapdragon 801 čip. Sličnu praksu treba očekivati i kod novog Fairphone 3 uređaja.

Unatoč lošijim značajkama u odnosu na cjenovno usporedive uređaje, Fairphone 2 se prodavao s preporučenom cijenom od 525 €, što dokazuje da se radi o mobilnom uređaju za usko specijalizirano tržište te da je za etički pristup pri izradi uređaja potrebno izdvojiti dodatan novac.

Vijest da se priprema Fairphone 3 za internetsku stranicu Android Authority potvrdila je i sama tvrtka Fairphone.