Hvala vam na strpljenju, Google objavio podatke za Android Pie

Nakon gotovo sedam mjeseci šutnje, Google je konačno popravio kvar i objavio podatke vezane za zastupljenost Androida Pie – koji je u 10 mjeseci skupio svega 10,4% korisnika

Stjepan Bilić srijeda, 8. svibnja 2019. u 13:45

Hvala vam na strpljenju. Prva je rečenica koja će dočekati sve koji se zapute na Googleovu internetsku stranicu za developere na kojoj tvrtka objavljuje podatke vezano uz zastupljenost pojedinih inačica Androida.

Razloga za ispriku svakako ima, jer u zadnjih sedam mjeseci taj podatak nije bio dostupan. Zadnji put Google je podatke ažurirao 26. listopada 2018. godine do kada Android Pie nije uspio prikupiti kritičnih 0,1% aktivnih korisnika zbog čega nije ni bio uvršten na popis. Nedugo potom, pojavili su se problemi zbog kojih podatci nisu bili dalje ažurirani, sve do jučer, 7. svibnja 2019.

Naime, tog dana je službeno počela Googleova ovogodišnja I/O konferencija za developere pa nije bilo zgodnijeg trenutka za početi s ponovnom objavom podataka. No pokazalo se kako u zadnjih sedam mjeseci Android Pie i nije bogzna što napredovao, u navedenom razdoblju uspio je skupiti samo 10,4% aktivnih korisnika, što je poražavajući podatak budući se na tržištu službeno nalazi od kolovoza 2018. godine, dakle sada već punih devet mjeseci.

Trenutno se Android Pie nalazi na petom mjestu ljestvice, od njega su lošiji samo KitKat (6,9%), Jelly Bean (3,2%), Ice Cream Sandwich (0,3%) i Gingerbread (0,3%), koji su zauzeli šesto, sedmo, osmo i deveto mjesto. zapravo, Gingerbread za kojeg se očekivalo da će do sada zasigurno ispasti s popisa, jer neće imati kritičnih 0,1% korisnika, u zadnjih se sedam mjeseci začudo oporavio, te je povećao svoj udio s listopadskih 0,2%, na ovomjesečnih 0,3%, izjednačivši tako svoj udio s novijom Ice Cream Sandwich inačicom.

Na četvrtom mjestu ljestvice nalazi se Lollipop sa 14,5%, na trećem Marshmallow sa 16,9%, a na drugom Nougat sa 19,2%. Prvim mjestom ljestvice suvereno vlada Android Oreo koji je na dan 7. svibnja pogonio 28,3% aktivnih Android uređaja. Za koji mjesec Google će službeno predstaviti i Android Q, koji će donijeti znatna poboljšanja po pitanju sigurnosti i privatnosti, možda ta inačica bude ona koja će promijeniti trenutni odnos snaga među Androidima.