Microsoft je riješio problem s aktivacijskim serverima, Pro licence Windowsa 10 su opet Pro

Microsoft je brzinski riješio problem s aktivacijskim serverima zbog kojeg su licence Windowsa 10 Pro bile degradirane na Home

Stjepan Bilić subota, 10. studenog 2018. u 06:30

Microsoft u zadnje vrijeme nema odviše sreće s Windowsima 10. Svako malo se dogodi pokoja manja ili veća greška zbog koje se korisnici nalaze u neugodnim situacijama. Zadnja greška večih razmjera bila je ona sa brisanjem podataka. Podsjetimo, dio korisnika je nakon nadogradnje Windowsa 10 na October 2018 Update ostao bez podataka – Windowsi su ih jednostavno obrisali. Tko je imao backup dobro je prošao, izgubio je tek nešto dodatnog vremena dok je vratio podatke. No, oni koji su pravljene backupa odgađali za neki drugi put našli su se u velikim problemima.

Srećom po njih Microsoft je pronašao rješenje, ali ih je svaki korisnik koji je ostao bez podataka morao osobno kontaktirati kako bi svoje podatke vratio natrag. Da je problem sa zadnjom velikom nadogradnjom bio velik najbolje potvrđuje njihov slijedeći korak – povlačenje nadogradnje na neodređeno vrijeme.

Taman kad su se korisnici koliko-toliko opustili dogodio se novi problem koji ih je stajao nešto živaca i vremena. Na računalima na kojima se nalaze instalirani Windowsi 10 Pro odjednom su se počele pojavljivati poruke kako njihova licenca nije valjana. Da je na računalu pronađena digitalna licenca za Windowse 10 Home, a da je korisnik instalirao i koristi Windowse 10 Pro.

Takva licenca je bila automatski deaktivirana te su korisnici upućeni na kupovinu nove. Prema pisanju korisnika problem s licencama je jednako pogodio kako one koji su korisnici Insiderskih Windowsa 10 tako i one koji su legalno kupili Windowse 10 Pro prije godinu ili dvije, ali i one koji su tek nabavili novo računalo te su krenuli aktivirati Windowse po prvi put.

Thank you for sharing, Daniel. Microsoft has just released an Emerging issue announcement about current activation issue related to Pro edition recently. This happens in Japan, Korea, American and many other countries. I am very sorry to inform you that there is a temporary issue with Microsoft's activation server at the moment and some customers might experience this issue where Windows is displayed as not activated. 

Our engineers are working tirelessly to resolve this issue and it is expected to be corrected within one to two business days, Daniel. 

Korisnici su počeli prijavljivati svoje probleme Microsoftu koji se ubrzo i službeno oglasio na svojim internetskim stranicama. Microsoft je potvrdio navode korisnika i pojasnio kako imaju privremenih problema s aktivacijskim serverima za Windowse 10 Pro. Kako navode, problem je globalan – njime su pogođeni japanski, korejski, američki i korisnici u mnogim drugim zemljama.

Također su naveli kako su promptno pristupili rješavanju problema te kako očekuju da će isti biti riješen kroz jedan do maksimalno dva radna dana. Dok ovo čitate problem je već riješen – prema Microsoftu njime je bio pogođen manji broj korisnika. U slučaju da ste među njima i ako vam se na desktopu trenutno prikazuje watermark, isti će sam od sebe nestati kroz iduća 24 sata čim se zakrpa aplicira na računalo.