Na Windowse 11 sada mogu prijeći svi koji zadovoljavaju uvjete

Korisnicima Windowsa 10 do sada je, po ne odveć transparentnom rasporedu, nuđeno da računala nadograde na Windowse 11. Od ove srijede novi Windowsi dostupni su svima

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. svibnja 2022. u 18:35

Računala s Windowsima 10, koja zadovoljavaju hardverske zahtjeve, mogla su do sada na nekoliko načina biti nadograđena na novi Microsoftov operacijski sustav, Windowse 11. Korisnici su tako mogli preuzeti ISO datoteke s Microsoftovih stranica i nadogradnju odraditi "ručno", a mogli su i pričekati da dođu na red, odnosno da im se nadogradnja pojavi unutar Windows Updatea.

Bez reda čekanja

Ovaj potonji način služio je Microsoftu da Windowse 11 distribuira postupno, kada se utvrdi da je određeno računalo hardverski spremno na taj korak. Raspored omogućavanja ovih nadogradnji nije bio odveć transparentan, pa su tako, u valovima, Windowse 11 kao opciju automatskog preuzimanja dobivali neki korisnici ranije, neki kasnije – sve pod uvjetom da im računalo prolazi hardverski test kompatibilnosti.

No, tome je ovoga tjedna došao kraj. Windowsi 11 su, nakon nešto više od pola godine od službene javne dostupnosti, pušteni u potpuno slobodnu javnu distribuciju. To znači da reda čekanja više nema, odnosno da dinamiku ažuriranja više neće određivati Microsoft.

Windows Update s dobrim vijestima
Windows Update s dobrim vijestima

Svi korisnici Windowsa 10 sada mogu pokrenuti aplikaciju PC Health Check ili provjeriti kompatibilnost svojeg računala na ovom mjestu. Potom, ako testiranje izrodi pozitivan rezultate i korisnici to požele, mogu pokrenuti nadogradnju na jedanaesticu putem sustava Windows Update. Osim hardverskih zahtjeva, bitno je da u tom trenutku na računalu bude instalirana verzija desetke brojčane oznake najmanje 2004.