Privremeno programersko rješenje ostalo u Windowsima tri desetljeća

Jedan se Microsoftov developer podsjetio kako je još 1994. na brzinu sklepao jedan dijaloški prozorčić, a on je danas poznat svim korisnicima Windowsa, u nepromijenjenom obliku

Sandro Vrbanus utorak, 26. ožujka 2024. u 12:07

Dave Plummer, developer koji je zaslužan za mnoge integralne dijelove Windowsa, opisao je na društvenoj mreži X kako je Microsoft gotovo 30 godina na životu ostavio njegov uradak – koji je trebao, pak, biti samo privremeno rješenje. Riječ je o dijaloškom okviru za formatiranje diska unutar Windowsa, nastalome na "kišno jutro jednog četvrtka" davne 1994. godine. Plummer ga je stvorio prilikom prebacivanja gomile kôda korisničkog sučelja s Windowsa 95 na NT.

Tom je prigodom trebalo napisati maleni okvir za odabir opcija kod formatiranja diskova, pa je tako i stvoren – prvo na papiru, zatim i u okruženju Visual C++ 2.0. "Nije to bilo elegantno, ali bilo je dovoljno dok ne stigne elegantnije rješenje", kaže Plummer. No, kao što vam je poznato, isti je prozor ostao netaknut sve do današnjih dana – poželite li formatirati disk u Windowsima 11, tri desetljeća nakon Plummerovog brzinskog rješenja, i dalje će vas dočekati isti komad korisničkog sučelja.

Zapamtite, poruka je ovog iskusnog developera kolegicama i kolegama, "nema privremenih rješenja", što ovaj primjer i najbolje pokazuje.