Sljedeći iOS i macOS pomoći će zaobići CAPTCHA provjere

Apple je u iOS 16 ugradio funkciju provjere identiteta korisnika pomoću privatnih tokena i iClouda, pa će korisnicima biti olakšano i ubrzano učitavanje stranica koje koriste automatsku CAPTCHA zaštitu

Sandro Vrbanus srijeda, 22. lipnja 2022. u 18:29

Od Appleove developerske konferencije WWDC beta testeri i developeri imaju mogućnost raditi s njihovim novim operacijskim sustavima te pripremati svoje aplikacije za iOS 16 i novi macOS Ventura, koji će u javnost biti pušteni ove jeseni. Već sada se u novom iOS-u i macOS-u istaknula jedna od novih funkcionalnosti koja će zasigurno biti od koristi mnogima, a Apple joj nije dao posebnu pozornost tijekom predstavljanja novih verzija OS-ova.

iOS će u verziji 16, a macOS u verziji Ventura, naime, dobiti dodatak kojim će moći zaobilaziti naporne provjere identiteta korisnika, tj. razlikovanja autentičnih posjetitelja web stranica od botova, poznate kao CAPTCHA.

Poboljšanje korisničkog iskustva

Umjesto da se od posjetitelja weba traži da ispuni kakav (botovima težak, a ljudima jednostavan) zadatak, poput prepoznavanja deformiranog teksta ili sadržaja fotografija, Apple je osmislio sustav koji će tu potrebu eliminirati. Korisnik će se kao stvarna osoba, na servisima i webovima koji će podržavati Appleov sustav, identificirati putem njihovih privatnih tokena i iClouda. Sve to odvijat će se u pozadini, bez potrebe za korisnikovom intervencijom.

Zbogom rješavanju ovakvih i sličnih testova
Zbogom rješavanju ovakvih i sličnih testova

Zahvaljujući brzoj provjeri, posjetitelj weba s CAPTCHA zaštitom moći će je zaobići te odmah dobiti željeni sadržaj, bez da ispunjava "kviz", tj. automatizirani Turingov test. To će značajno olakšati korištenje brojnih webova i unaprijediti korisničko iskustvo, kažu iz Applea.

U priloženom videu zorno su pokazali kako će cijela stvar funkcionirati. Napominju kako će developerima ovaj alat biti na raspolaganju na način koji ne kompromitira sigurnost niti privatnost krajnjeg korisnika, a moći će razlikovati legitimne uređaje od botova. Osim Applea i partnerskih webova, na razvoju ove funkcionalnosti surađuju Cloudflare i Fastly, koji će također biti pružatelji usluga izdavanja sigurnosnih tokena za provjeru korisnika.