U Windows Photos stiže opcija "pametnog" uklanjanja objekata sa slika

Aplikacija ugrađena u Windowse i namijenjena uređivanju slika polako postaje sve moćnija. Uz generativnu AI uskoro će u njoj biti moguće obavljati i radnje obično dostupne u naprednim alatima

Sandro Vrbanus petak, 23. veljače 2024. u 12:20

Windows Photos, aplikacija koja se isporučuje kao integralni dio Windowsa 10 i 11, omogućava pregled najkorištenijih slikovnih datoteka, njihovo osnovno uređivanje i dotjerivanje, polako postaje sve moćnija i bogatija funkcijama. Već ranije znali smo da će Microsoft u nju ugraditi dodatak za brzo uklanjanje pozadine sa slika ili pak dodavanje efekta zamućenja pozadine, oboje u pozadini pokretano generativnom umjetnom inteligencijom.

Generativno brisanje

Sada, pak, u program Insider stiže još jedna dodatna funkcionalnost aplikacije Photos, također iz domene umjetne inteligencije. Microsoft je objavio da u nju dodaju i alat "Generative erase" – mogućnost lakog i brzog uklanjanja neželjenih objekata sa slika, samo njihovim označavanjem. Kako stvar funkcionira možete vidjeti na animacijama unutar ovog teksta.

Dodatak stiže kao nadogradnja alata za dotjerivanje detalja "Spot fix", kojim se do sada moglo u ograničenom opsegu popraviti manje nedostatke na fotografijama. No, "generativno brisanje" daleko je moćniji alat, koji je u stanju prepoznati kontekst te nakon brisanja elemenata nadopuniti fotografiju sa sadržajem koji bi se tamo logično mogao nalaziti. U usporedbi s alatom "Spot fix", novi će dodatak davati realističnije rezultate i "pametnije" će popuniti obrisano područje, čak i kada je ono nešto veće površine.

Slične opcije već postoje u raznim web AI aplikacijama, uveo ih je i Samsung sa svojom novom linijom Galaxy mobitela, kao i Google na svojim Pixelima.

Stiže i u Windowse 10

Ono što je dodatno zanimljivo kod ove nadogradnje, jest da je Microsoft nije rezervirao samo za najnovije inačice OS-a. Naime, generativno brisanje sa slika, jednom kada stigne u javnu distribuciju, bit će moguće aktivirati i u Windowsima 10 te u verziji Windowsa za računala na Arm64 arhitekturi.

Alat "Generative erase" dostupan je već sada Windows Insiderima u inačici aplikacije Windows Photos brojčane oznake 2024.11020.21001.0 ili više.