Glavni Appleov dizajner odlazi raditi za Jonyja Ivea i Sama Altmana

Trenutačno prvi čovjek industrijskog dizajna u Appleu, Tang Tan, u veljači će napustiti tu poziciju i pridružiti se kompaniji LoveFrom, gdje će navodno dizajnirati nove AI uređaje

Sandro Vrbanus srijeda, 27. prosinca 2023. u 11:38

Nastavlja se rasipanje dizajnerskog tima, koji je u Appleu bio uspostavio njihov dugogodišnji glavni dizajner, Jony Ive. Nakon njega i još nekolicine suradnika, sada se doznaje da će Apple napustiti i Tang Tan, trenutačno voditelj odjela dizajna proizvoda, zaslužan za posljednje generacije iPhonea, AirPodsa i Apple Watcha. Iako je u svojem poslu bio vrlo uspješan te su njegovi proizvodi značajno pomogli pri rastu Applea posljednjih godina, Tan će se sada okrenuti novim izazovima.

Razvoj AI proizvoda

Kako piše Bloomberg, novo radno mjesto pronašao je u dizajnerskom studiju LoveFrom, osnivača Jonya Ivea. Sa svojim nekadašnjim će šefom, dakle, ponovno surađivati od veljače, no ono na čemu će raditi bit će značajno drugačije od poznatih Appleovih gadgeta.

Naime, posljednjh mjeseci šuška se da Ive i Sam Altman imaju "tajni dogovor" o suradnji na novim proizvodima, potpuno prožetima umjetnom inteligencijom. Neki smatraju da bi spoj Altmanove genijalnosti u području AI-ja te Iveove u području dizajna moga stvoriti "sljedeću veliku stvar" u domeni hardvera, nešto što će u AI domeni biti revolucionarno kao što je to iPhone bio za tržište mobitela.

Ove glasine sada su očito dobile i potvrdu, iako službenih informacija o cijelom pothvatu nema. Tanov zadatak tamo bit će oblikovanje izgleda i mogućnosti novih proizvoda, koji su tek u ranoj fazi razvoja i još na razini koncepta. Navodno su usmjereni ka korištenju u domu. Uz razvoj proizvoda, LoveFrom će paralelno izgrađivati i tim, koji će ih osmišljavati.

📷 Tang Yew T. / Linkedin
Tang Yew T. / Linkedin

Tan je u Appleu proveo desetak godina, a posljednja mu je službena pozicija bila ona potpredsjednika za dizajn proizvoda. Iako je riječ o najvišoj funkciji, s koje će Apple izgubiti zaposlenika nauštrb Iveove kompanije, njegov odlazak u LoveFrom nije jedini. Tijekom posljednjih godina istim je putem, navodno, već otišlo više od dvadeset Appleovih zaposlenika. Tanove odgovornosti u Appleovom dizajnerskom timu razdijelit će se među suradnicima, tako da on neće dobiti izravnog nasljednika (kao što je, uostalom, to bio slučaj i s Iveom).