Što to "kuhaju" Jony Ive i Sam Altman - AI uređaj na pomolu?

Nekadašnji glavni Appleov dizajner i prvi čovjek organizacije OpenAI, koja nam je dala ChatGPT, navodno surađuju na novom proizvodu, o kojem možemo tek nagađati

Sandro Vrbanus petak, 29. rujna 2023. u 20:30

Kada se u istoj rečenici nađu čovjek koji je dizajnirao prve generacije iPhonea i kultni iMac G3 te osoba koja je u svakodnevni svijet uvela umjetnu inteligenciju i ChatGPT, duhovi tehnološke zajednice neupitno će se uzburkati. Upravo to događa se trenutačno, jer je portal The Information objavio da nekadašnji glavni Appleov dizajner Sir Jonathan (Jony) Ive aktivno razgovara s voditeljem organizacije OpenAI, Samom Altmanom.

AI uređaj na pomolu?

Trenutačnu blisku suradnju Ivea i Altmana potvrdila su dva njima bliska izvora, a govori se da se priča vrti oko "AI hardverskog projekta". Jony Ive ima veliku strast prema izradi lijepih i funkcionalnih uređaja, onih koji privlače ljude da ih dodiruju i koriste na nove načine, dok se Sam Altman u javnosti ističe svojim vizionarskim pogledima po pitanju umjetne inteligencije. Spoj takvih dvaju umova mogao bi izroditi "iPhone umjetne inteligencije", smatraju neki, otvoriti cijelo novo poglavlje u tehnološkom svijetu, baš kao što je to učinila kombinacija Ivea i Stevea Jobsa prije gotovo četvrt stoljeća.

Britanski dizajner i američki poduzetnik i programer bliski su prijatelji, a ono na čemu navodno rade očito je ostalo među njima dvojicom. Mediji i razni stručnjaci već se bave špekulacijama o tome što će kombinacija generativne umjetne inteligencije i vrhunskog dizajna stvoriti – hoće li to biti pametne naočale kao zamjena za mobitel i osobnog asistenta, operacijski sustav koji može samostalno stvarati nove aplikacije prema potrebama korisnika, ili nešto sasvim treće… svatko može maštati za sebe, a to očito čini i dvojac iz naslova – već su, kažu izvori, održali nekoliko brainstorming sastanaka u dizajnerskom studiju Iveove kompanije LoveFrom u San Franciscu.

Milijarda, da im se nađe

Financial Times ide, pak, korak dalje pa piše da je u priču uključen i japanski milijarder, poduzetnik i investitor Masayoshi Son. On je navodno, putem svojeg fonda SoftBank, spreman u projekt Ivea i Altmana uložiti čak milijardu dolara kako bi pokrenuo izradu nove kategorije "AI uređaja". U sve ima plan uključiti i kompaniju Arm, proizvođača čipova čiji je SoftBank većinski vlasnik.

Službenih informacija niti iz jednog izvora za sada nema.