Europska komisija odustala od milijarde eura kazne za Qualcomm

Nakon višegodišnjeg sudskog procesa Opći sud EU dao je za pravo okrivljenima i iz proceduralnih razloga ih oslobodio plaćanja visoke kazne. Europska komisija odlučila je ne uložiti žalbu

Sandro Vrbanus utorak, 30. kolovoza 2022. u 10:16

Još 2018. godine Europska komisija vrlo je visokom kaznom bila kaznila američku tvrtku Qualcomm zbog plaćanja Appleu da koristi njihove LTE čipove. Na taj način, zaključili su tada bili europski istražitelji, Qualcomm si je osigurao vodeću poziciju na tom tržištu, a sumnjive su aktivnosti trajale od 2011. do 2016. godine. Kako Apple ne bi odabrao drugog dobavljača LTE opreme, navodno je primao milijarde dolara, čime je značajno oštećena Qualcommova konkurencija.

Nakon četiri i pol godine, Opći sud Europske unije prihvatio je žalbu američke kompanije. Ovoga lipnja presudili su kako prvostupanjski postupak nije proveden ispravno s proceduralne strane te kako Qualcomm slijedom toga nije imao pravo na dostojnu obranu, predviđenu zakonima. Povrh toga, sud je zaključio kako analiza Europske komisije o Qualcommovim plaćanjima Appleu nije uzela u obzir sve relevantne činjenice. Na temelju tih propusta, presuda je poništena, a optuženi američki proizvođač čipova neće morati platiti čak 997 milijuna eura koje je Komisija bila odredila.

Odustali od žalbe

Nakon ove odluke očekivao se dodatni proces žalbi i ponovljenog postupka, no kako sada doznaje Reuters, do njega neće doći. U Europskoj su komisiji zaključili da bi im bilo vrlo teško dobiti parnicu po obje sporne točke, pa su – odustali od žalbe, a samim time i od utjerivanja gotovo milijarde eura od Qualcomma.

"Čak i kada bi Komisija uspjela žalbom pobiti činjenične temelje ovog postupka, takva bi pobjeda bila pirova, jer bi njihova odluka o kazni zasigurno bila poništena na proceduralnim temeljima, a na tom području Komisija se čini slabom", kazao je pravni stručnjak Peter Alexiadis za Reuters.

Nakon ovog sudskog poraza, Komisiju očekuje još jedna značajna, i financijski teža bitka. Očekuje se da će 14. rujna Opći sud EU dati svoj pravorijek i u slučaju 4,34 milijarde eura kazne koju je EK izrekla Googleu za slično ponašanje – istiskivanje konkurencije favoriziranjem vlastitih usluga unutar operacijskog sustava Android.