Kim Dotcom ponovno izgubio parnicu, ali još uvijek neće biti izručen SAD-u

Kontroverzni internetski poduzetnik i nekadašnji vlasnik Megauploada još će se neko vrijeme od američkog pravosuđa moći skrivati na Novom Zelandu

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. srpnja 2018. u 13:24

Nakon šest godina pravne bitke u kojoj se protivi vlastitom izručenju SAD-u, Kim Dotcom danas je dobio odluku prizivnog suda na Novom Zelandu po kojoj mu se odbacuje posljednja žalba. Prema tome, sud smatra kako ne postoji zapreka da ga se izruči državi koja ga tuži za ostvarivanje zarade putem prodaje pristupa piratskim sadržajima na njegovom odavno ugašenom servisu Megaupload.

Međutim, iako mu posljednja sudska odluka ne ide u prilog, ovaj je njemačko-finski internetski "poduzetnik", a po nekima i kriminalac, putem odvjetnika najavio kako će na nju uložiti žalbu Vrhovnom sudu Novog Zelanda, najvišem sudskom tijelu u toj zemlji. Stoga od izručenja neće biti ništa barem dok taj žalbeni proces ne bude završen.

Optužbe protiv Kima u SAD-u su "teške" preko 500 milijuna dolara

Podsjećamo, Kim Dotcom je u Novom Zelandu pronašao utočište nakon što je u SAD-u protiv njega pokrenuta tužba za kršenje autorskih prava brojnih izdavača filmova, serija i glazbe. On već godinama na sudu pokušava dokazati kako je američko sudstvo pristrano u ovom slučaju i vodi se interesima snažnog holivudskog lobija, a pri obaranju zahtjeva za izručenje njegov se pravni tim koristio i argumentom kako kršenje autorskih prava na Novom Zelandu nije kazneno djelo, te su pokušali istaknuti kako ne postoji dovoljno dokaza da je Kim sa svojim timom ostvarivao udruženi zločinački pothvat.