Meta se nagodila oko skandala s Cambridge Analyticom, platit će 725 milijuna dolara

Skandal star gotovo pet godina dobio je napokon svoje izvansudsko rješenje. Meta ne priznaje krivnju za curenje ogromne količine privatnih podataka s Facebooka, ali pristaje platiti odštetu tužiteljima

Sandro Vrbanus petak, 23. prosinca 2022. u 20:05

Analitička kompanija Cambridge Analytica uspjela je tijekom nekoliko godina neovlašteno prikupiti podatke o 87 milijuna korisnika Facebooka, pa ih potom koristila za ciljano oglašavanje, manipuliranje javnim mnijenjem te "namještanje" izbora i referenduma. Skandal je kulminirao 2018. godine, kada se za to sve doznalo, a protiv Facebooka (danas Mete) podignuta je velika kolektivna tužba u SAD-u.

Završetak sudske trakavice

U međuvremenu je Cambridge Analytica ugašena, a Zuckerbergova je kompanija platila 5 milijardi dolara kazne američkim vlastima. Bilo je tu još pravnih peripetija, no one bi sada trebale postati prošlost, nakon što Meta isplati još 725 milijuna dolara, u sklopu izvansudske nagodbe s oštećenim korisnicima.

Nagodba je najavljena ovoga ljeta, a njezin tajming poklopio se s planiranim svjedočenjem operativne direktorice Mete Sheryl Sandberg i samog Marka Zuckerberga, koji su najavom nagodbe izbjegli pojaviti se pred sudom. Slično je, podsjetimo, učinjeno i sa spomenutom kaznom od 5 milijardi dolara, koja je Zuckerberga vjerojatno spasila od sudskog progona.

Par dolara po korisniku

Iznos nagodbe od 725 milijuna dolara još treba, početkom ožujka sljedeće godine, potvrditi sud u Kaliforniji. Meta pristajanjem na nagodbu najavljuje kako će platiti tu odštetu, ali ne priznaje svoju krivnju za curenje podataka. Priopćili su tek kako je postizanje nagodbe "u najboljem interesu zajednice i dioničara". Poručuju i da su tijekom protekle tri godine revidirali svoj pristup privatnosti i uveli novi program koji štiti privatne podatke korisnika.

Jednom kada Meta plati dogovoreni iznos, korisnici iz SAD-a moći će se pozvati na ovu presudu i zatražiti svoj dio odštete. Matematika pokazuje da će, u ovisnosti od toga koliko ih se zapravo odluči na taj korak, svaki od oštećenih vjerojatno dobiti tek nekoliko dolara.