Sud Europske unije mogao bi ukinuti odluku kojom se Appleu oprašta davni dug Irskoj

Pravosudna saga, u punom smislu te riječi, nastavlja se – Apple bi ipak mogao ostati bez više od 14 milijardi eura, koje navodno duguje za poreze u Irskoj. Izgledno je da će proces biti pokrenut iznova

Sandro Vrbanus petak, 10. studenog 2023. u 11:23

Već je prošlo gotovo sedam i pol godina otkako je Europska komisija naložila Appleu plaćanje zaostalih poreza, koje je – prema njihovom mišljenju – Irska od kompanije naplatila u preniskom iznosu. Ova saga još nije došla svojem kraju, a posljednji razvoj događaja ne ide na ruku Appleu.

Sedam godina trakavice

Podsjetimo ukratko što se sve tijekom proteklih godina na tom polju događalo. Krajem kolovoza 2016. godine Europska komisija je komisija utvrdila da je Apple, zbog dogovora s Irskom, uspio godinama izbjegavati plaćanje poreza u Europskoj uniji u punom iznosu. Raznim poreznim shemama prebacivali su dobit u svoju irsku podružnicu i tamo plaćali porez po značajno nižim stopama, što je Komisija tada bila okarakterizirala kao ilegalnu državnu pomoć. Utvrđeni iznos razlike bio je nešto veći od 13 milijardi eura.

EK je tada bila presudila da Apple mora platiti porez na dobit u Irskoj na cjelokupan ostvareni prihod, iako on nije ostvaren u Irskoj, a irska vlada se na tu odluku – žalila, praktički izjavivši da ne želi te novce u svojem proračunu. Ipak, nakon nekoliko pravnih manevara, Apple je bio prisiljen platiti taj iznos, pa je u ratama prebacio novac na založni račun, gdje on stoji i danas, do okončanja postupka.

Opći sud Europske unije 2020. godine bio je prihvatio Appleovu žalbu i poništio odluku Europske komisije, pa je prema njima novac trebao biti vraćen Appleu. Dakako, Europska komisija se na to ponovno žalila, i to višoj instanci, Sudu Europske unije, gdje taj proces traje i danas. Ovoga tjedna iz te institucije stiže mišljenje nezavisnog odvjetnika Giovannija Pitruzzelle. Iako neobvezujuće, ovo mišljenje moglo bi usmjeriti daljnji tijek postupka.

Nezakonita državna potpora

Pitruzzella smatra da presudu Općeg suda o prethodnim poreznim mišljenjima, koje je Irska donijela u odnosu na Apple valja ukinuti. "Prethodno porezno mišljenje omogućuje poduzetnicima da od porezne uprave dobiju prethodnu odluku o tome koji će se porezni tretman na njih primijeniti", piše odvjetnik, pa pojašnjava: " Europska komisija je 2016. utvrdila da je prethodnim poreznim mišljenjima – tako što je njima iz oporezivanja isključena dobit ostvarena korištenjem licencija intelektualnog vlasništva čiji su nositelji bili društva ASI i AOE – tim društvima između 1991. i 2014. dodijeljena nezakonita državna potpora nespojiva s unutarnjim tržištem"

Kompanije ASI i AOE su Apple Sales International i Apple Operations Europe, tvrtke osnovane u skladu s irskim pravom, ali koja nisu irski porezni rezidenti. Moglo bi se reći da su osnovane isključivo zbog prebacivanja dobiti i plaćanja poreza prema unaprijed zagarantiranim poreznim pravilima i nižim stopama.

Vratiti Općem sudu

U svojem mišljenju nezavisni odvjetnik predlaže Sudu da ukine presudu i vrati predmet Općem sudu na ponovno odlučivanje o meritumu. "Opći je sud počinio niz pogrešaka koje se tiču prava kada je presudio da Komisija nije u dovoljnoj mjeri dokazala da su licencije intelektualnog vlasništva, čiji su nositelji ASI i AOE, i s njima povezana dobit ostvarena prodajom Appleovih proizvoda izvan SAD-a, u porezne svrhe morale biti pripisane irskim podružnicama", kaže Pitruzzella. On također smatra da Opći sud nije pravilno ocijenio postojanje i posljedice određenih metodoloških pogrešaka u postupanju. Zbog svega toga je, prema njegovom mišljenju – potrebna nova ocjena Općeg suda, koji je u prvom slučaju bio presudio u korist Applea.

Do danas je iznos koji Apple duguje narastao, s kamatama, na čak 14,3 milijardi eura. To je, za usporedbu, iznos otprilike usporediv s BDP-om Sjeverne Makedonije.