TikTok se odlučio nagoditi s posuđivačicom glasa koja ih je tužila

Oko TikTokove značajke pretvaranja teksta u govor podigla se velika prašina, no čini se da kineska tvrtka odlučila nagoditi s posuđivačicom glasa, pa se i ova priča konačno bliži kraju

Matej Markovinović petak, 1. listopada 2021. u 06:00

Posuđivačica glasa Beverly Standing, tužila je TikTok u svibnju tvrdeći da koriste njen glas u aplikaciji za značajku pretvaranja teksta u govor bez njenog dopuštenja. Kineska je društvena mreža ubrzo nakon toga promijenila glas svoje popularne značajke, no oštećena Standing nije odustala od svoje tužbe.

No, kako prenosi The Verge, TikTok je pristao riješiti tužbu s posuđivačicom glasa, pa se oglasio i njen odvjetnik Robert Sciglimpaglia rekavši da su „postigli sporazumno rješenje“, no da se nagodba još finalizira, kao i da se detalji o plaćanju trenutno ne mogu otkriti.

Naime, Sciglimpaglia navodi da će TikTok licencirati glas od Standing kao dio nagodbe te ističe da je na tvrtki hoće li ga onda koristiti u aplikaciji ili ne.  

Podsjećamo da je Standing 2018. godine posuđivala glas za Kineski institut za akustiku (IOA), kako bi se te snimke onda koristile za prijevode kineskih tekstova. Navodilo se da je tada snimila 10.000 rečenica te da je za svoj rad dobila pristojan iznos, no nije se nigdje spomenulo da bi se snimke mogle prodati ili licencirati negdje drugdje.

„Bez obzira na to što radim, vjerujem da će ovo utjecati na moj posao. Mislim da je važno za industriju sinkronizacije da kažu tvrtkama da ovo ne mogu činiti. Ovo je moj proizvod i upotrebljavate ga bez dopuštenja“, rekla je tada Standing.

Još nije jasno kako se TikTok „dočepao“ tih snimaka.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi