U tjedan dana ugašeno pet velikih ilegalnih IPTV servisa

Internetski servisi koji su, uz naknadu, nudili piratsko praćenje televizijskog programa i gledanje drugih autorskim pravima zaštićenih sadržaja ugašeni su u nekoliko akcija globalnog udruženja ACE

Sandro Vrbanus utorak, 31. kolovoza 2021. u 11:55

Međunarodna udruga nositelja autorskih prava ACE (Alliance for Creativity and Entertainment) objavila je kako je u posljednjem tjednu kolovoza uspješno ugasilo čak pet ilegalnih servisa koji su nudili streaming televizijskog i drugog sadržaja. Isto udruženje, podsjetimo, prošloga je mjeseca bilo zaslužno i za gašenje ilegalne IPTV mreže Premiumcccam, koja je sjedište imala u Srbiji.

Ovoga puta "pali" su operatori iz Vijetnama, Njemačke i SAD-a. Prva mreža koja je pala bila je vođena iz njemačkog Dresdena, a osim internetske usluge pod imenom Iconic Streams, ugašena je i Android aplikacija Fillelinked, koja je služila za gledanje njihovog servisa na uređajima kao što su Android boxevi Amazon Fire TV stick. Iconic Streams je nudio preko 3.500 kanala, s naglaskom na sportske sadržaje. Uslugu su njemačke vlasti suspendirale u srpnju, da bi sada i domene bile preusmjerene na ACE-ove stranice.

Vrlo popularni servisi

Nakon njemačkih IPTV ilegalaca, dolijali su i oni vijetnamski, koji su vodili servis Phimmoi, najposjećeniju stranicu tog tipa u Vijetnamu koja je imala preko 69 milijuna aktivnih korisnika i generirala 170 tisuća dolara prihoda mjesečno.

Samo dan nakon toga ACE je uspješno ugasio servise MyTVBoss i EZTV Streaming, bazirane u Arkansasu i Alabami. Oni su imali 7.000, odnosno 3.400 pretplatnicima dostupnih kanala. U konačnici, krajem mjeseca ugašen je i servis Flixanity. On je funkcionirao putem čak 29 različitih domena, postojao je od 2015. godine, a tijekom proteklih godinu dana popularnost mu se udeseterostručila. Sve zaplijenjene domene sada su preusmjerene na ACE-ove stranice koje upućuju pretplatnike na legalne servise.

ACE poručuje: gledajte legalno!
ACE poručuje: gledajte legalno!

Globalna alijansa za kreativnost i zabavu (Alliance for Creativity and Entertainment) udruženje je velikih medijskih kuća koje su nositelji autorskih prava popularnih audiovizualnih sadržaja. Njihove su članice tvrtke poput Amazona, Applea, BBC-a, Discoveryja, Foxa, Netflixa, MGM-a, Skya, Sonyja, Warner Brosa i drugih značajnih imena TV i filmske industrije. Osnovna je misija ovog udruženja boriti se protiv online piratstva i prijavljivati kršenja autorskih prava u slučajevima kada se njihovi sadržaji distribuiraju ilegalno.