Financijski tužitelji upali u Huaweijeve urede u Francuskoj

'Huawei je u Francuskoj više od 20 godina i pridržavao se zakona i propisa koji se primjenjuju u zemlji', kažu iz Huaweija

Matej Markovinović nedjelja, 11. veljače 2024. u 12:46
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ovog su tjedna financijski tužitelji pretražili Huaweijeve urede u Francuskoj u sklopu preliminarne istrage zbog navodne „povrede poštenja“. Riječ je o širem pojmu koji se odnosi na kaznena djela kao što su korupcija, pristranost i trgovina utjecajem.

Dodatni detalji trenutno nisu poznati, ali kako jedan francuski izvor ističe za CNN, ova racija ne znači da je Huawei učinio nešto protuzakonito. O svemu se oglasila i kineska tvrtka.

„Huawei je u Francuskoj više od 20 godina i pridržavao se zakona i propisa koji se primjenjuju u zemlji. Iako Huawei France ne želi komentirati istragu koja je u tijeku, tvrtka ostaje uvjerena u svoje zaključke“, napominju iz Huaweija.

Podsjećamo da bi Huawei ove godine trebao započeti s izgradnjom svoje prve tvornice za proizvodnju mrežne opreme za mobilne telefone u Francuskoj. Planovi za izgradnju najavljeni su još 2020. godine s početnim ulaganjem od 200 milijuna eura, ali je realizacija odgođena zbog pandemije.

Tvornica će biti izgrađena u Brumathu, blizu Strasbourga, a puštanje u pogon očekuje se 2025. godine.