Amazon preuzima tvrtku Cloostermans, specijaliste za mehatroniku

Automatizacija je oduvijek bila u središtu poslovanja belgijske tvrtke Cloostermans koja je osnovana 1884. godine. Više od 100 godina kasnije, tvrtka razvija robotiku za različite sektore.

Tomislav Stanković nedjelja, 11. rujna 2022. u 06:00
📷 Image: Unsplash@lanirudhreddy
Image: Unsplash@lanirudhreddy

Nakon nedavnog preuzimanja kompanije iRobot, proizvođača robotskih usisavača Roomba, Amazon nastavlja s ulaganjima u razvoj svojih proizvoda, tehnologija i procesa.

Cloostermans s Amazonom surađuje od 2019. godine te su tijekom tog vremena direktno sudjelovali u razvoju robotskih sustava za Amazonova skladišta. Ovim će preuzimanjem Amazon osim tehnologije za premještanje i slaganje teških paleta te robotike za pakiranje proizvoda preuzeti i oko 200 Cloostermansovih strojara i inženjera. Financijski uvjeti nisu objavljeni.

"Oduševljeni smo što se pridružujemo Amazonovoj obitelji i proširujemo utjecaj koji možemo imati na globalnoj razini", rekao je Frederik Berckmoes-Joos, izvršni direktor Cloostermansa, u izjavi koju je objavio Amazon. "Amazon je podigao ljestvicu kako tehnologije opskrbnog lanca mogu koristiti zaposlenicima i kupcima i veselimo se što ćemo biti dio sljedećeg poglavlja ove inovacije."

Ranije ove godine, procurio je dopis iz kojega se moglo zaključiti da se Amazon bori s nedostatkom skladišnog osoblja, a ovo ulaganje u robotiku moglo bi pomoći u rješavanju tog problema, prenosi TechCrunch.