Apple priprema vlastite ARM procesore s čak do 32 CPU i 128 GPU jezgri

Prvi ARM procesor za Mac računala već početkom sljedeće godine trebao bi dobiti novu verziju, s dvostruko više jezgri, koja će biti ugrađivana u MacBook Pro, iMac i Mac Pro

Sandro Vrbanus utorak, 8. prosinca 2020. u 15:00

Prva tri računala s Appleovim novim ARM procesorom M1 već su u prodaji, a sljedeće godine moglo bi im se pridružiti još nekoliko modela Macova koji će Intelove x86 procesore zamijeniti SoC-ovima temeljenima na ARM instrukcijskom setu. Apple već radi, doznaje Bloomberg, na naprednijoj i moćnijoj generaciji čipova, svojevrsnoj nadogradnji modela M1 koji se trenutačno nalazi u novom MacBooku Pro, Airu te Macu mini.

Vrlo ambiciozni ciljevi

Novi SoC-ovi bit će, kažu, ambiciozniji nego su to analitičari očekivali od Applea već u prvoj godini prelaska na ARM arhitekturu. Trebali bi imati do čak 32 CPU jezgre visokih performansi, ili dolaziti u kombinaciji od 16 takvih jezgri s 4 dodatne energetski efikasne jezgre. M1 ih trenutačno ima 8, odnosno po 4 od svake vrste.

Kad je riječ o GPU jezgrama, M1 i, ovisno i verziji, ima 7 ili 8. Nova generacija ARM procesora koju Apple planira za 2021. godinu mogla bi imati 16, 32, pa čak i do 128 jezgri grafičkog podsustava. U testiranju je, kažu izvori, više inačica i kombinacija, pa je moguće da se Apple u hodu odluči ne lansirati čipove s maksimalno testiranim brojem jezgri.

Kako je već prvi u nizu, M1, pokazao zavidne performanse s 8+8 jezgri, izgledno je da će se njegovi nasljednici s višestruko većim brojem jezgri pokazati kao izuzetno brzi i da bi u dogledno vrijeme mogli postati nedostižni x86 procesorima i postojećim GPU procesorima.

Ako govorimo o računalima u koja će ovi moćni čipovi biti ugrađivani, izbor je logičan. Bit će to, vjerojatno već sljedeće godine, nove verzije prijenosnika MacBook Pro, all-in-one računala iMac, a 2022. godine svjetlo dana mogao bi ugledati i sasvim novi "upola manji" Mac Pro s ARM procesorima. Za njega bi trebala biti rezervirana najmoćnija varijanta Appleovog silicija.