Apple započeo testiranje M3 SoC-a, otkrivene i specifikacije

Bloombergov reporter Mark Gurman kaže da Apple već testira svoj M3 SoC, koji bi se mogao naći u novim Macovima već krajem ove ili početkom sljedeće godine

Matej Markovinović utorak, 16. svibnja 2023. u 11:25
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Kako se bliži lipanj i Appleov Worldwide Developers Confernce (WWDC), tako se sve više saznaje detalja o nadolazećem M3 SoC-u. Prema informacijama koje je u svojem najnovijem Power On biltenu objavio analitičar i Bloombergov reporter, Mark Gurman, tehnološki gigant iz Cupertina već je počeo s testiranjem nadolazećeg SoC-a.

Gurman, naime, kaže da barem jedna verzija novog SoC-a u testiranju ima 12 CPU i 18 GPU jezgri te 36 GB RAM-a. M3 napravljen je na 3-nanometarskom proizvodnom procesu, a mogao bi se pojaviti u Mac računalima već krajem ove ili početkom sljedeće godine.

„CPU se sastoji od šest jezgri za performanse koje obrađuju najintenzivnije zadatke i šest učinkovitih jezgri koje se uključuju pri zadacima koji zahtijevaju manje energije. Sam SoC u ovom konkretnom testu, pogoni MacBook Pro s nadolazećim MacOS-om 14.0 i vjerojatno je riječ o osnovnoj inačici“, objašnjava Gurman.

Iako Gurman već dugi niz godina donosi procurjele informacije koje se kasnije najčešće pokažu točnima, valja napomenuti da još ništa nije službeno. Sve će se saznati na ovogodišnjem WWDC-u, koji će se održati od petog do devetog lipnja u Apple Parku. Prijenos će biti moguće gledati i online.

Podsjećamo da će na uvodnom predavanju Appleove konferencije biti predstavljene i nove verzije njihovih operativnih sustava za mobitele, satove i računala. Konkretnije, očekuje se da će korisnici imati priliku vidjeti iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, watchOS 10 i tvOS 17.