Predstavljena energetski efikasnija Snapdragon Wear 3100 platforma

Qualcomm je predstavio novu platformu za pametne satove – Snapdragon Wear 3100 kojom više pozornosti stavlja na dužu autonomiju nego na sirove performanse

Stjepan Bilić utorak, 11. rujna 2018. u 13:30

Nakon duže stanke (oko dvije i pol godine) Qualcomm je predstavio novu platformu za pametne satove – Snapdragon Wear 3100. Ovog je puta Qualcomm više pozornosti posvetio što duljoj autonomiji uređaja nego sirovim performansama.

Nova Snapdragon Wear 3100 platforma temelji se na ARM Cortex A7 procesoru s četiri jezgre (1,2 GHz), energetski efikasnijem DSP-u i koprocesoru QCC1110 kojemu je za rad potrebno do 20 puta manje energije u odnosu na aplikacijski procesor.

Qualcomm je novi koprocesor iskoristio za obavljanje većine poslova za koje nije potrebna snaga ARM-ovog procesora, poput praćenja osnovnih funkcija uređaja. Zahvaljujući tome pošlo im je za rukom osigurati između 4 i 12 sati dodatne autonomije u odnosu na stariju Snapdragon Wear 2100 platformu.

Dužoj autonomiji nosivih uređaja pomoć će i novi modovi – Tradicional Watch Mode u kojem se sat ponaša kao i svaki drugi klasični sat – prikazuje vrijeme i datum te je odsječen od ostalih pametnih značajki. Uređaj koji ima bateriju kapaciteta 450 mAh i s uključenim ovim modom punio bi se jednom tjedno.

Koprocesor QCC1110
Koprocesor QCC1110

Za korisnike koji ne mogu bez pametnih značajki na pametnom satu tu je mod Personalized Sports Experience koji konstantno prikuplja i pokazuje podatke vezano uz sportske aktivnosti, zdravlje korisnika uključujući i otkucaje srca te lokaciju putem GPS-a. S takvim načinom korištenja baterija bi trebala bez problema izdržati 15 sati između dva punjenja.

Tu je i Enhanced Ambient Mode koji je razvijen u suradnji s Google Wear OS timom, a koji omogućava prikaz dodatne kazaljke (prikaz sekundi) u 16 različitih boja i drugo. Snapdragon Wear 3100 platforma uključuje i Snapdragon X5 LTE modem (1 Gbps/150 Mbps), podršku za Wi-Fi, Bluetooth, NFC i GPS tehnologije.

Grafički dio posla povjeren je grafičkom čipu Adreno 304. Nosivi uređaji koji će se temeljiti na ovoj platformi moći će imati zaslone do razlučivosti 640 x 480 točaka (60 fps). Qualcomm je već najavio i par proizvođača koji će u dogledno vrijeme predstaviti pametne satove temeljene na Snapdragon Wear 3100 platformi - Fossil, Louis Vuitton i Montblanc.