Besplatan roaming u EU produžuje se na još 10 godina

Europska komisija danas je predložila novu uredbu o roamingu kako bi građani i dalje mogli telefonirati bez dodatnih naknada diljem EU. Sadašnja pravila, naime, trebala su prestati važiti 2022. godine

Sandro Vrbanus srijeda, 24. veljače 2021. u 17:33

Europska unija 2017. je godine uvela telekomunikacijskim operaterima zabranu dodatne naplate za korištenje mobitela u inozemstvu, poznatu kao roaming. Troškovi roaminga tako su ukinuti za sve građane EU koji putuju u druge zemlje članice, pod egidom da tamo telefoniraju "kao kod kuće" (RLAH, odnosno "roaming like at home"). Međutim, kada su donosili ova pravila, iz Europske komisije nisu na sva zvona objavljivali činjenicu da se ona uvode – s rokom trajanja. Inicijalno, pravila o besplatnom roamingu unutar EU trebala su prestati važiti 2022. godine, čega je, priznajemo, malo tko bio svjestan.

Novom uredbom, predloženom danas, Europska komisija odredila je kako će se sadašnja pravila produljiti za još 10 godina, do 2032. godine. Istodobno EK najavljuje kako će putnicima na području Unije omogućiti i bolje usluge. Primjerice, korisnici će imati pravo na jednaku kvalitetu i brzinu veze s mobilnom mrežom kao u svojoj zemlji tamo gdje postoje slične mreže.

Surfanje u roamingu 17 puta popularnije nego prije

Prema novom istraživanju Eurobarometra, pola Europljana koji posjeduju mobilni telefon u zadnje je dvije godine putovalo u neku drugu zemlju Unije. Od 15. lipnja 2017., kada su ukinute naknade za roaming, gotovo 170 milijuna građana koristilo je cijene i prednosti koje je ova odredba donijela na prostoru jedinstvenog tržišta EU.

U ljeto 2019., primjerice, podatkovne usluge u roamingu korištene su čak 17 puta više nego u posljednje ljeto prije ukidanja naknada, 2016. godine. Sadašnja se pravila prestaju primjenjivati 30. lipnja 2022., poručuju iz Europske komisije, no bit će produžena.

Danas predloženim novim pravilima želi se osigurati i da korisnici na cijelom području EU dobivaju uslugu jednake kvalitete kao kod kuće. To znači da ako su pretplaćeni na brzine 4G ili, sve češće, 5G, u roamingu ne bi trebali imati niže brzine mreže, ako su takve mreže dostupne.

Lakše do hitnih službi

Predloženom uredbom želi se osigurati da korisnici u roamingu mogu bez teškoća i besplatno uspostaviti kontakt s hitnim službama te iskoristiti prijenos podataka o lokaciji pozivatelja, ne samo glasovnim pozivima nego i SMS porukama ili aplikacijama za hitne slučajeve. Putnici bi usto trebali biti informirani o načinima na koje mogu doći u kontakt s hitnim službama u državi članici Unije koju posjećuju, što obuhvaća i načine namijenjene osobama s invaliditetom.

Putnici u roamingu trebali bi moći bez bojazni nazivati brojeve usluga s posebnom tarifom, primjerice službe za tehničku pomoć, korisničke službe zračnih prijevoznika ili osiguravajućih društava ili čak besplatne brojeve – bez bojazni da će im doći previsok račun, najavljuje EK.

Novim će se pravilima osigurati da su roaming bez naknada i veće potrošačke pogodnosti održivi i za telekome, no kroz naredne godine doći će i do dodatnog snižavanja gornjih granica veleprodajnih cijena za pozive, SMS i prijenos podataka.