Digitalnim nomadima u Hrvatskoj omogućene i digitalne prijave boravka

Nakon stupanja na snagu novog Zakona o strancima, prema kojem se reguliraju vize za digitalne nomade, aktivirana je i aplikacija za online podnošenje zahtjeva za vizu digitalnim nomadima

Sandro Vrbanus utorak, 2. ožujka 2021. u 13:19

Hrvatska je, kako smo izvještavali krajem prošle godine, među prvima u svijetu regulirala pitanje digitalnih nomada. Novi Zakon o strancima, izmijenjen na inicijativu Jana de Jonga, omogućio je ljudima koji svoj posao obavljaju putem Interneta da se privremeno nastane u Hrvatskoj. Naša im zemlja sada može sasvim legalno ponuditi status digitalnog nomada i izdati vizu za privremeni boravak u trajanju do godine dana, kao i osigurati povlašten porezni tretman.

To bi trebalo privući mlade freelancere u Hrvatsku bez da moraju brinuti o tome hoće li morati i ovdje platiti porez na svoju zaradu. Ovakav način reguliranja boravka digitalnih nomada pretpostavlja da će, dok žive u našoj zemlji, svoju zaradu trošiti ovdje, te tako pozitivno utjecati na domaće gospodarstvo.

Online prijava

Vlada Republike Hrvatske ovoga je tjedna objavila kako je, nakon donošenja potrebinh zakona, digitalnim nomadima sada olakšala i prijavu boravka. Na ovom je mjestu postavljen online obrazac za podnošenje zahtjeva za vizu koja se izdaje digitalnim nomadima.

Prilikom prijave obrazac se može ispuniti na hrvatskom ili engleskom jeziku. U njega je potrebno upisati detalje o osobi koja bi se željela privremeno nastaniti u Hrvatskoj kao digitalni nomad, pridodati tome dokumente poput putnih isprava, dokaza o zdravstvenom osiguranju i svrsi boravka, te navesti adresu na kojoj će u Hrvatskoj boraviti i naznačiti razdoblje za koje se viza traži. Obrazac se potom jednim klikom digitalno šalje u Ministarstvo unutarnjih poslova.