Njemačka i Francuska žele uvesti "minimalni globalni porez" tehnološkim divovima

Porezima kakve predlaže njemački ministar financija smanjila bi se mogućnost međunarodnim korporacijama da dobit prebacuju u porezne oaze i plaćaju zanemarivo malo poreza

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. listopada 2018. u 13:15

Njemački ministar financija Olaf Scholz u svojem se tekstu napisanome za Welt am Sonntag dotaknuo velikih međunarodnih tehnoloških korporacija poput Applea, Googlea i Amazona, te njihove navike izbjegavanja plaćanja poreza. Scholz je velike digitalne kompanije prozvao za seljenje dobiti u porezne oaze te posljedično plaćanje premalenog iznosa poreza u odnosu na prihode i dobit.

Olaf Scholz
Olaf Scholz

Stoga bi, smatra prvi njemački financijaš, trebalo tom problemu pristupiti globalno, a u tome ga podupiru i kolege iz Francuske. Ideja je da se na razini cijelog svijeta uvede tzv. minimalna stopa poreza na dobit ispod koje niti jedna država ne bi smjela snižavati svoje poreze. Takvu je praksu, primjerice, imala Irska pa je Apple zbog prijenosa dobiti u tu zemlju i plaćanja premalenog poreza bio drastično kažnjen.

Novim bi se globalnim porezom smanjila atraktivnost raznih poreznih oaza, a oni koji ih koriste (često "digitalni divovi" tehnološke industrije) ne bi mogli premještati svoju dobit u one države koje su im porezno gledano najpovoljnije.

Ovime bi se riješio veliki svjetski problem oporezivanja koji se javio pojavom globalizacije i internetskog poslovanja, kaže Scholz, te preporučuje da zemlje svijeta, pa tako i EU, da zajednički izrade nove prijedloge legislative i uvedu minimalne porezne stope.