Japanski ministar digitalizacije najavljuje "rat protiv floppy disketa"

Iako je 2022. godina, mnoge institucije diljem svijeta i dalje zahtijevaju da im se podaci dostavljaju na zastarjelim fizičkim medijima. Pomalo iznenađujuće, jedna od njih je i Japan

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. rujna 2022. u 06:00

Kada se spomene Japan, jedna od prvih asocijacija mnogima je napredna tehnologija i digitalizacija. Međutim, novi primjer pokazuje da niti Japanci nisu imuni na korištenje starih tehnologija, pogotovo kada je riječ o nacionalnim zakonima, koji se nisu prilagodili novim vremenima. Tako je japanski ministar zadužen za digitalizaciju, Taro Kono, ovoga tjedna objavio kako kreće u "rat protiv floppy disketa".

Ažuriranje brojnih zakona

Naime, u ovoj zemlji trenutačno postoji preko 1.900 procedura povezanih s vlastima, u kojima se od poslovne zajednice zahtijeva da za dostavu raznih formulara ili prijava na natječaje koriste fizičke medije za pohranu podataka. Među tim se medijima ističu floppy diskovi, CD-i, optički i magnetni diskovi te magnetne vrpce, kao potpuno zastarjele metode pohrane. Iz tog će razloga ovo ministarstvo započeti s promjenom regulative i prilagodbi modernim, online, načinima dostave podataka.

Kako bi se to ostvarilo, u Japanu će morati biti izmijenjeno 154 zakona, koji obuhvaćaju spomenutih 1.900 propisa povezanih s floppy diskovima i sličnim arhaičnim tehnologijama. Svi oni morat će biti nadopunjeni paragrafima koji će omogućiti i prebacivanje sve komunikacije online. Osim muzejskih tehnologija u pohrani podataka, Kono se obvezao iz upotrebe u državnim institucijama izbaciti i telefax uređaje te fizičke pečate kojima se ovjeravaju službeni dokumenti.